Živžav pri svetilniku

Danes ob 18. uri bo v Gledališču Koper sovpadlo četvero dogodkov: v sodelovanju z občino bodo praznovali evropski dan kulturne dediščine, premierno bodo uprizorili kviz Lepo je biti Koprčan ter odprli tako 8. festival za mularijo Pri svetilniku kakor razstavo mask in lutk Eke Vogelnik v avli gledališča.

Voditelja kviza Lepo je biti Koprčan bo igral Rok Matek.  Foto: Jaka Varmuž
Voditelja kviza Lepo je biti Koprčan bo igral Rok Matek.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > Evropsko leto kulturne dediščine in lokalno zgodovino so v gledališču povezali v predstavo Lepo je biti Koprčan, primerno zlasti za najstnike iz višjih osnovnošolskih razredov.

Lepo je biti Koprčan

“Ko smo se odločili za predstavo o kulturni dediščini Kopra, sem začela brati zgodovinske knjige, študirati zgodovino teh krajev, sočasno pa iskala istrske pravljice, pripovedke, pesmi ...,” je na predstavitvi v četrtek pojasnila režiserka Renata Vidič. “Najprej sem lovila zgodbo, ki bi jo bilo mogoče uprizoriti, a zgodovina Kopra je tako bogata, da se mi jo je zdelo bolj smiselno prikazati skozi več duhovitih prizorov, pokazati več zgodb. Zato smo se odločili za formo kviza, ki je zelo priročna. Naš cilj je na duhovit in zabaven način mladim približati kulturno zgodovino Kopra.”

Renata Vidič

režiserka

“Odločili smo se za formo kviza, ki je zelo priročna. Naš cilj je na duhovit in zabaven način mladim približati kulturno zgodovino Kopra.”

V situacijski komediji bodo gledalci spremljali snemanje kviza, med katerim gre marsikaj narobe. Tekmovalko Laro Šavron bo igrala Tjaša Hrovat, njeno tekmico Agnes Kocjančič Anja Drnovšek, voditelj kviza Enej Ricobon bo Rok Matek, asistent režije Mario Dragič pa tržaški igralec Luka Cimprič. Dialoge imajo pripravljene, a se bodo morali sproti odzivati, saj bodo šolarje uvodoma nagovorili, naj glasno navijajo za tekmovalki, zatem pa jih bo najbrž treba nekoliko brzdati - tekmovalkama ne bodo smeli prišepetavati odgovorov. Pri uprizoritvi sodelujejo še scenograf Milan Percan, kostumografinja Anja Ukovič, avtor glasbe Mirko Vuksanović, avtorica videa Noemi Zonta, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, lektor Martin Vrtačnik in avtor zvočnih efektov Martin Belac.

Vse več gledalcev

S premiero kviza bodo odprli 8. festival za mularijo Pri svetilniku, na katerem se bo do 18. oktobra zvrstilo 33 predstav in dogodkov. Najmlajšim so namenili lansko produkcijo Brundagrrrrom! v režiji Jake Ivanca, drugo triado osnovnošolcev bo nagovorila koprodukcijska uprizoritev “glasbene pravljice za pripovedovalca in orkester” Peter in volk Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, ki je v režiji Katje Pegan junija zaživela na odru SNG Maribor, v soboto, 13. oktobra, pa bo še v Kopru. Tretji triadi namenjajo kviz Lepo je biti Koprčan oziroma literarno-raperski nastop Kla kla klasika, s katerim sta dr. Igor Saksida in Rok Terkaj - Trkaj uspešno gostovala že na lanskem festivalu Pri svetilniku.

Predstavam bodo družbo delale še ustvarjalne delavnice, učne ure in druge vsebine, ki “dopolnjujejo naš program in otrokom ponujajo celostno gledališko izkušnjo”, je pojasnila gledališka pedagoginja Vanja Korenč, vesela, da bo festival pritegnil med 5000 in 6000 mladih. Rekordni obisk bo omogočilo 23 osnovnih šol in vrtcev tako iz vseh štirih obalnih občin kakor tudi iz občin Hrpelje-Kozina, Komen in Ilirska Bistrica.

“Svetilnik postaja relevanten festival za otroke,” poudarja direktorica gledališča Katja Pegan. “Ker povpraševanje že presega naše zmogljivosti, ugotavljam, da bi obalni kraji danes že lahko imeli samostojno otroško gledališče.”

Vse naštete dejavnosti je na predstavitvi pozdravil vodja občinskega urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec. Soglaša, da je treba otroke seznanjati z lokalno kulturo in zgodovino, jim privzgojiti ponos na bogastvo domačih krajev.


Najbolj brano