Dobra kolesarska popotnica

Tudi tretja velika etapna dirka je pripadla britanskemu kolesarju. Na španski Vuelti je slavil Simon Yates, sledi pa še zadnji vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Innsbrucku, ki se bo v nedeljo začelo z ekipnimi vožnjami na čas.

Idrijčan Jan Tratnik bo na bližnjem svetovnem prvenstvu glavni 
slovenski adut v vožnji na čas.
Idrijčan Jan Tratnik bo na bližnjem svetovnem prvenstvu glavni slovenski adut v vožnji na čas. 

MADRID > Selektorji bodo celovit seznam reprezentantov, ki bodo zastopali močne slovenske barve v Avstriji, razkrili danes, glavni aduti pa so že znani. Primož Roglič ne bo branil srebra z zadnjega svetovnega prvenstva (SP) v kronometru, bo pa vse moči usmeril na hribovito cestno dirko elitne kategorije, ki bo na sporedu zadnji dan prvenstva, 30. septembra. Potem ko se je med svetovne zvezde kolesarstva dokončno izstrelil na Touru, je nazadnje brusil formo na razgibani dirki po Veliki Britaniji, kjer se je pokazal v spodbudni luči.

Tratnik drugi na Slovaškem

Zasenčil ga je le poskočni Julianne Alaphilippe. Francoz bo med glavnimi kandidati za naslov tudi v Avstriji. Član Quick Stepa je izvrstno pripravljenost pokazal še na dirki druge kategorije po Slovaški, kjer je ugnal kar močno konkurenco, v kateri je bil tudi lanski skupni zmagovalec Jan Tratnik. Idrijčan je v skupnem seštevku zasedel drugo mesto s 16 sekundami zaostanka. Tratnik bo po desetem mestu z lanskega SP na Norveškem tokrat edini slovenski adut v posamični vožnji na čas elitne kategorije, ki bo na sporedu 26. septembra.

3

britanski kolesarji so letos slavili na Giru, Touru in Vuelti.

Na Slovaškem je Tratnik za pokušino odpeljal kratki prolog, ki ne nudi možnosti stvarne primerjave s konkurenco. Kljub odsotnosti bronastega z zadnjega SP in zmagovalca italijanskega Gira, Chrisa Frooma, ter njegovega britanskega rojaka in kolega iz ekipe Sky, sicer najboljšega na francoskem Touru, Gerainta Thomasa, ki sta že sklenila sezono, bo ta tudi v kronometru zaostrena. Avstralski specialist Rohan Dennis, ki bo v prihodnji sezoni s Tratnikom vrtel pedala pri Bahrain Meridi, je dobil obe vožnji na čas, preden je zapustil Vuelto.

Precej kolesarjev je španski krog tudi sicer jemalo kot pravšnjo dirko za stopnjevanje forme pred na papirju eno najzahtevnejših cestnih voženj na SP v zadnjih dveh desetletjih. Med njimi je bil morda tudi Slovak Peter Sagan, za katerega pa naj bi bili po zgodovinskem trojčku zaporednih naslovov avstrijski klanci vendarle previsoka ovira. Za 26-letnega Simona Yatesa gotovo ne bodo. Zdaj je že jasno, da bo ob podpori brata in moštvenega kolega iz ekipe Mitchelton Scott, Adama Yatesa, glavni britanski adut na cestni dirki SP.

Na Vuelti je imel Simon v klanec najmočnejše noge in ni popustil tako kot v zadnjem tednu Gira, ko je izgubil rožnato majico najboljšega. Rdečo, simbol vodilnega na španski Vuelti, je držal trdno, pri čemer je odbil tudi napade domačih matadorjev, predvsem odkritja dirke in na koncu drugega v skupnem seštevku, 23-letnega Enrica Masa in 15 let starejšega Alejandra Valverdeja, ki bo lovil izmuzljivo mavrično majico najboljšega tudi na SP.

Dobra popotnica

Z dobro popotnico se bo v Avstrijo podala tudi Ajdovka Polona Batagelj. Dekleta so ozaljšala zaključek Vuelte z dirko svetovne serije. V skupnem seštevku dveh etap je zmagala evropska prvakinja Nizozemka Ellen Van Dijk. Batageljeva pa je po četrtem mestu na ekipnem kronometru z ljubljanskim BTC Cityjem v včerajšnji drugi etapi osvojila deseto mesto. Skupno je bila enajsta.


Najbolj brano