Trgatev bo v žepih pridelovalcev že letos

Tričetrt grozdja iz vinogradov Vinakopra je že v kleti. Te dni trgajo še del malvazije na Debelem rtiču in še nekatere sorte, prihodnji konec tedna pa bo v ospredju refošk. Letošnja letina je po ocenah dobra - tako po količinah kot po kakovosti. Koprska klet bo grozdje, ki ga je odkupila, pridelovalcem plačala do konca leta.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Končno normalna letina, en lep letnik,” zadovoljno pravi glavni enolog V Vinakopru Boštjan Zidar. Suša je nekaj pridelka na najbolj izpostavljenih legah sicer pobrala, a ne preveč, in po količinah je letina v povprečju dobra. To velja tudi za kakovost; rdeče sorte so lepo obarvane, struktura v grozdnih jagodah je taka, kot mora biti. V vinogradih na trgače čaka še približno četrtina grozdja, od malvazije, caberneta sauvignona, shiraza, dela rumenega muškata in refoška.

V koprski kleti so doslej sprejeli tri milijone kilogramov grozdja - iz lastnih vinogradov in odkupljenega. Ta konec tedna bo vrvež pred njihovimi odkupnimi prostori spet velik. Pridelovalci bodo vozili predvsem malvazijo, rumeni muškat in nekaj refoška. Ta bo v ospredju že prihodnji konec tedna, sledil bo cabernet sauvignon, kasneje pridejo na vrsto še ostale poznejše sorte.

3

milijone kilogramov grozdja so doslej sprejeli v koprski kleti

Letos se je odkup povečal, saj se je odzvalo kar nekaj novih pridelovalcev in grozdje pripeljalo v koprsko klet. “Očitno so nekaj le zalegli naši pozivi, naj istrsko grozdje ostane v Istri. Naša želja pa je, da ima tukajšnje grozdje tukajšnjo identiteto, da so iz njega vina s poreklom slovenska Istra. S tem želimo ohranjati tako identiteto vinorodnega okoliša, seveda pa tudi naš položaj na trgu,,” pravi Zidar. Kar nekaj grozdja iz Istre je namreč romalo v druge vinorodne okoliše in dežele, pa tudi v Italijo in na Hrvaško.

Morda so koga prepričale tudi odkupne cene in plačilni pogoji. Vinakoper je namreč že lani za 20 odstotkov zvišal odkupne cene, letos pa so izboljšali še plačilne pogoje. Trgatev se bo tako v žepih pridelovalcev poznala prej kot prejšnja leta. “Pridelovalci bodo plačilo za grozdje dobili do konca decembra,” pravi Zidar.

Letos prvič so v koprski kleti mošt (rumeni muškat) natočili tudi v plastične steklenice (na voljo je tudi odprt), prodajajo ga sami in v trgovinah Agrarie. “Ljudje imajo radi mošt, ker je sladek in ne vsebuje veliko alkohola. Je pravzaprav grozdni sok,” razlaga Zidar. Novost se je očitno obnesla. Na policah je zdaj druga pošiljka, če bo še povpraševanje, bodo razmislili tudi o tretjem polnjenju. “S prodajo mošta smo kar zadovoljni, vsekakor bo večja kot lanska. Novost smo testirali na Primorskem, prihodnje leto pa bomo mošt v plastenkah poslali v trgovine še drugam po Sloveniji,” napoveduje direktor Vinakopra Borut Fakin.


Najbolj brano