Kolo in umori na dirki Tour de France

Tour de France, umori, podkupovanje, neznosni fizični napori ... Vse to je združeno v športnem trilerju Mrtvi tek.

Kurt Aust:  $@
Mrtvi tek, 
prevedla 
Irena Mihelj, 
Beletrina,  
452 strani, 
cena 29 evrov
Kurt Aust: $@ Mrtvi tek, prevedla Irena Mihelj, Beletrina, 452 strani, cena 29 evrov 

Tour de France je že sam po sebi izjemen športni spektakel. Premagovanje ekstremnih fizičnih naporov, taktiziranje moštev in, predvsem v zadnjih letih, sumi o dopingu pred ekrane privabljajo na milijone gledalcev. Kurt Aust pa je temu dodal še številne nenavadne umore in ustvaril mojstrski športni triler.

V vlogi detektiva se hočeš nočeš znajde Erik Norse, norveški kolesar z več kot sumljivo preteklostjo. Njegovo uspešno kolesarsko kariero je prekinil zapor. Ne, Erik Norse ni tipičen zlikovec ali “bad guy”, pravzaprav je delaven asket, ki vse svoje življenje podredi športu. Dokler se po zmagi Tour des Fjords pijan ne usede za volan avtomobila. Nič takega, če ne bi na sovoznikovem sedežu sedelo njegovo dekle. Zato gre za osem mesecev v zapor, kar seveda ni najhujša kazen. Občutek krivde je tisto, kar ga žre še dolgo potem, ko se vrne iz zapora.

V nekem trenutku, mesec dni pred začetkom najbolj razburljive dirke na svetu, se pojavi norveška policistka Eva Lesja, ki želi, da se kot pomožni kolesar moštva ekipe Bank White udeleži dirke. Zakaj? Ker obstaja sum, da so določeni kolesarji v nevarnosti. Erik se mora tako preleviti v detektiva. Ugotoviti mora, kdo je umoril kolesarskega mehanika Louisa Bardouxa. Ne, gotovo ni tipičen detektiv, a je ravno zato še toliko bolj zanimivo skupaj z njim odkrivati spletke in ozadja Toura de France, pri čemer se dogajajo vedno novi nenavadni padci in umori.

Ne pozabite, podobnost med resničnimi kolesarji in kolesarji iz romana je zgolj naključna, nas že na začetku opozarja avtor, ki je roman razdelil na 20 etap. Toliko, bodo vedeli ljubitelji Toura de France, traja tudi dirka. Vendar pa je skorajda nemogoče, da bi prav toliko časa tudi trajalo branje knjige. Roman je napisan tako doživeto in razburljivo, da je knjigo težko odložiti, preden Erik Norse ne odkrije resničnih zlikovcev.

Čeprav roman Mrtvi tek govori o profesionalnem kolesarstvu, pa ne pomeni, da ne bo pritegnil tistih, ki o njem ne vedo nič ali pa zelo malo. Za psevdonimom Kurt Aust se skriva Kurt Østergaard. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, Mrtvi tek pa je avtorjev prvi roman, preveden v slovenščino.


Najbolj brano