Prva slovenska vinska fontana v nesporni prestolnici Dežele refoška

Pravzaprav se ni moglo zgoditi drugače, da prve vinske fontane v državi ne bi postavili v Marezigah, nesporni prestolnici Dežele refoška. Slavnostno so jo odprli v soboto zvečer, v sklopu tretjega praznika fig in vina rose.

Z včerajšnje svečane otvoritve Foto: Zdravko Primožič/FPA
Z včerajšnje svečane otvoritve Foto: Zdravko Primožič/FPA

MAREZIGE > “Že pred časom sem prišel do spoznanja, da ta ploščad z najlepšim razgledom v Sloveniji potrebuje nekaj posebnega, drugačnega. Marežgani se oziramo naokrog in spremljamo zadeve, zato se mi je zdelo, da bi bila vinska fontana kot simbol dežele refoška kot naročena za ta prostor,” je po odprtju povedal Alen Babič, idejni vodja projekta, ki so se mu kot partnerji pridružili še MO Koper in Vinakoper.

Fontana, ki jo sestavlja zunanji del, kjer je moč iz štirih pip natočiti odprta lokalna vina, in notranji paviljon, kjer bo moč okušati vina iz izbranih kolekcij in kupiti domače dobrote in izdelke, se nahaja v središču Marezig. Po načrtu arhitektke Martine Grižančič je zgrajena iz istrskega kamna, pročelje pa je v barvi refoška.

Vinski paviljon bo v poletnih mesecih odprt vsak dan, med 10. in 23. uro, v zimskem obdobju pa do 20. ure. V ponudbi je najvišje nagrajeno vino iz praznika refoška, županovo vino in vina Sladke Istre, torej malvazija, refošk in chardonnay.

Osnovni paket stane osem evrov, v njem pa gost dobi kozarec, nosilno vrečko, ki gostu ostaneta za spomin, in tri žetone za en deciliter žlahtne kapljice. Vsak naslednji žeton, s katerim si bodo lahko gostje sami natočili vino, stane evro in pol. V degustacijskem delu paviljona je moč s kartico iz vinske fontane kupiti buteljke vrhunskega vina za deset evrov, ob tem pa še šest žetonov.

V neposredni bližini je na novo postavljena vodna fontana, nato istrska kanava, kjer med drugim poteka družabni del tradicionalnega praznika refoška, čez cesto je gostilna Karjola (tudi v upravljanju Babičevega podjetja), v bližini so še igrala za otroke, tik ob fontani pa izstopajoči spomenik žrtvam fašističnega nasilja, ki predstavlja simbol upornosti in odločnosti Istranov. Od tu lahko oči obiskovalcev z enim pogledom zaobjamejo ves Koprski zaliv, Debeli rtič, Luko, vse tja do Trsta, kraškega roba in koprsko okolico. Vse skupaj bi lahko predstavljalo zanimivo turistično destinacijo in prav na to merijo snovalci prve slovenske vinske fontane.

“To ne pomeni samo pospešek razvoja Marezig, temveč hkrati razvoj za vso dežele refoška, za Koper in za vso vinsko branžo,” pravi Babič.

Sobotna otvoritev je minila v prazničnem in dostojanstvenem ozračju, ob nagovorih vinskih kraljic Katarine Pungračič in Julije Jogan, župana Borisa Popoviča, Alena Babiča in direktorja Vinakoper Boruta Fakina ter seveda spremljavi nepogrešljivega Pihalnega orkestra Marezige.


Najbolj brano