Košanski gasilci praznujejo

Košanski gasilci bodo v soboto s parado in veselico proslavili 20. obletnico gasilskega doma v Dolnji Košani. Ob tem se stotnija članov društva spominja začetkov delovanja, zre pa tudi v prihodnost, ki spet kliče po obnovi doma, novi opremi in vozilih.

Poveljnik PGD Košana Danjel Boštjančič (z leve), gasilec Mitja Železnik, dolgoletni predsednik Jože Morel in podpredsednik David Kapelj.   Foto: Helena Race
Poveljnik PGD Košana Danjel Boštjančič (z leve), gasilec Mitja Železnik, dolgoletni predsednik Jože Morel in podpredsednik David Kapelj.  Foto: Helena Race

DOLNJA KOŠANA > Gasilstvo v Košanski dolini ima korenine v letu 1954, ko so društvo ustanovili v vojaškem podjetju v Neverkah. Nato je tradicijo prevzelo industrijsko gasilsko društvo Pivke Perutninarstva in prostovoljno gasilstvo je bilo nekaj časa na stranskem tiru. Po letu 1991 sta ga Karlo Novak in Adi Tavčar začela obujati, gasilci so se preselili v Dolnjo Košano in dom dobili v nekdanjem kulturnem domu. “Streha se je že vdirala, člani društva so jo začeli sami obnavljati. Po ustanovitvi Občine Pivka, ki je lastnica doma, pa so del doma prodali in ga z izkupičkom leta 1998 obnovili,” temelje PGD Košana opisuje dolgoletni predsednik Jože Morel.

Gasijo in oživljajo

Takrat skoraj niso imeli opreme, le staro vozilo za prevoz moštva. Prve gasilske obleke so kupili po letu 2000, zadnjih šest letos, denar zanje so zbrali s prodajo koledarja in pomočjo sponzorja. V garaži imajo tri manjša vozila za gašenje gozdnih požarov, cisterno za gozdne požare in vozilo TAM. “Vozni park je star, s trudom ga vzdržujemo, da lahko sploh gremo na intervencije, in gasilci so marsikdaj tudi mehaniki,” pravi podpredsednik društva David Kapelj.

Parada, veselica in dan odprtih vrat

Gasilska parada v Dolnji Košani bo v soboto ob 18. uri. V programu bodo sodelovali Postojnska godba 1808, klapa Škvadra, Vaške klepetulje z OŠ Košana, zvečer bo pod šotorom zabava s skupino Nemir. Prihodnjo soboto društvo prireja še dan odprtih vrat, ko bodo medse sprejemali tudi nove člane.

Letos so posredovali na desetih intervencijah, lani v na 14. “Gre za požare ob železniški progi, v gozdu, gasili smo dimniški požar, gospodarsko poslopje, posredovali pri poplavah in delovni nesreči, nudili tehnično pomoč,” našteva poveljnik Danjel Boštjančič. In dodaja, da še največkrat posredujejo pri zastojih srca, saj so gasilci usposobljeni tudi za prve posredovalce pri uporabi defibrilatorjev.

Pritegnili so mlade

V društvu je približno 100 članov, med njimi 25 operativnih gasilcev (s skoraj tretjino žensk) in skoraj prav toliko otrok in mladincev. “Pred nekaj leti smo se že bali za prihodnost društva, zdaj pa mladi dobro delajo z otroki,” mlado vodstvo društva pohvali Morel. Lani je 14 članov opravilo izpite za pripravnike gasilce, letos štirje za gasilce ter osem za bolničarje. V soboto bodo obeležili 20. obletnico obnovljenega doma, (spet) pa zrejo v njegovo streho, ki potrebuje popravilo. Prav tako pročelje. “Želimo ohranjati društvo in širiti članstvo, delati z mladimi, posodobiti vozni park ter opremo,” zaključi Kapelj.


Najbolj brano