Nepozabne “fuji” barve

Da bo počasi odklenkalo fotoaparatom z zrcalom, je že pred časom uvidel tudi Fujifilm, nekoč eden glavnih izdelovalcev celuloidnih filmov, že dlje časa pa uveljavljen v proizvodnji digitalnih aparatov. Iz njihove bogate serije modelov X smo tako preizkusili letošnjo novost Fujifilm X-T100, ki je zelo zmogljiv, a hkrati cenovno dostopen digitalni fotoaparat.

Zaradi vrtljivega LCD zaslona je model X-T100 primeren tudi za 
vlogerje.
Zaradi vrtljivega LCD zaslona je model X-T100 primeren tudi za vlogerje. 

Če uvodoma preskočimo vso zgodovino Fujijevega prehoda iz negativov in diapozitivov, danes zagledamo vstopno serijo Fujifilm brezzrcalnih fotoaparatov, ki je poleg serij X-A in X-M dobila še nov model, brezzrcalni X-T100. To je prvi Fujifilmov vstopni fotoaparat z elektronskim iskalom, saj ima nekaj boljših značilnosti od dražjega modela X-T20.

Naj vas retro videz aparata ne zavede, saj se od X-A serije razlikuje po ergonomsko izboljšanem oprijemu, vrtljivem trismernem LCD zaslonu, 4K snemanju 15fps ali full HD s 60 sličicami na sekundo in neprekinjenim snemanjem do 30 minut.

Visoko zmogljivo elektronsko iskalo (EVF) omogoča, da v močnejši svetlobi lažje izbiramo motive. Še posebej to velja za tiste, ki so vajeni gledati skozi iskalo aparata. Glavni zaslon z diagonalo 3" lahko premikate tako vertikalno kakor horizontalno. Horizontalni premik je pomemben pri fotografiranju ali zajemanju videa in je tako lahko idealen za vlogerje. Vertikalni premik pa je pomemben, ko želite posneti nekaj iz višje ali nižje perspektive.

Uporabni izbirnik filmskih simulacij

Fujiiflm XT100 omogoča izbiro med scenskimi, vnaprej določenimi programskimi shemami, ali pa se odločite za popolnoma manualni način zajema fotografije. Najbolj uporabnen dodatek je vrhnji levi okrogli izbirnik, s katerim lahko izbirate med filmskimi simulacijami Fujifilma, kot so provia, velvia, astia ali classic chrome, seveda vse skupaj posneto v JPG ali RAW formatu. Aparat premore tipalo velikosti APS-C formata in gostote 24,2 milijona pikslov ter zelo odlične kakovosti posnetka za takšen cenovni razred aparata.

Fotografirate lahko z elektronskim ali mehanskim zaklopom do občutljivosti 51200 ISO. Tako mehanski kot elektronski zaklop omogočata delovanje od 30 s do 1/4000 s, elektronski pa celo do 1/32000 s! Za lažje ostrenje je tako med načini tudi nastavitev zaznavanja obrazov. Za povezljivost pa bluetooth 4,1.

Vrhunska reprodukcija barv

V kompletu za preizkus je bil objektiv 15-45/3,5-5,6 OIS. Cena tega kompleta je 697 evrov. V spominu nam bodo najbolj ostala vrhunska reprodukcija barv, odlična ločljivost zapisa 24-milijonskega tipala ter veliko možnosti izvirnih nastavitev. Manjše dimenzije tega fotoaparati (zaradi česar pa kakovost posnetkov ni nič slabša kot pri večjih DSLR aparatih) ga naredijo za zelo primernega za družinsko, popotniško in ustvarjalno fotografijo, in v vaše dobro bo, če bo zašel v vaš foto nahrbtnik.


Najbolj brano