V Marezigah bo prva vinska fontana v državi

Na razgledni točki v Marezigah, od koder se odpira pogled na istrsko zaledje in Koprski zaliv, te dni gradbeni delavci pospešeno urejajo paviljon s prvo vinsko fontano v državi. Ob nakupu kozarca in žetona si bodo lahko obiskovalci na zunanjem delu sami natočili lokalna vina, v degustacijskem prostoru pa okušali vina iz izbranih kolekcij in kupili domače dobrote in izdelke.

Pod zunanjim nastreškom si bodo obiskovalci lahko sami natočili 
kozarec vina, v notranjem prostoru pa bo na voljo degustacija 
izbranih vin in nakup lokalnih proizvodov.  Foto: Nataša Hlaj
Pod zunanjim nastreškom si bodo obiskovalci lahko sami natočili kozarec vina, v notranjem prostoru pa bo na voljo degustacija izbranih vin in nakup lokalnih proizvodov.  Foto: Nataša Hlaj

MAREZIGE > Pobudnik za postavitev nekakšnega svetišča vina v središču dežele refoška, kjer imajo praznik posvečen tej sorti vina in vsako leto gostijo tradicionalno martinovanje, je domačin Alen Babič. “Ko smo pred desetimi leti prenovili vaško gostilno, sem pogledoval proti ploščadi sredi spominskega parka in razmišljal, s kakšno vsebino bi jo lahko smiselno vključili v tukajšnje okolje. Zdaj je ta zamisel dozorela in mislim, da jo bodo ljudje dobro sprejeli,” je prepričan Babič.

Fešta fig in vina rose

Prihodnji konec tedna bo v Marezigah Fešta fig in vina rose. V soboto ob 17.30 bodo na vozu pripeljali prvi mošt ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige, sledila bo pokušina kulinaričnih dobrot s figami in vina rose. Ob 18. uri bo balinarski turnir za figov pokal, pol ure kasneje bodo predstavili starodobna vozila. Večer se bo nadaljeval ob melodijah skupine Trio Lipa, ob 21. uri bo sledil pohod z baklami, ob 23.30 pa presenečenje figovega večera. V nedeljo ob 17. uri bodo zopet na voljo dobrote s figami in pokušina vina rose, ob 18. uri bodo obiskovalci lahko občudovali starodobna vozila. Ob 18.30 bo nastopil Pihalni orkester Marezige, ob 19. uri bo srečanje Istarskih klap. Razrez figove torte in tekmovanje v vlečenju vrvi sta na programu ob 20.30, sledil pa bo istrsko obarvan zabavni večer.

V Žalcu že nekaj časa uspešno tržijo fontano piva, koncept vinske fontane pa je po Babičevih besedah novost v slovenskem prostoru. Naložbe se je lotil pod okriljem svojega podjetja Pa3k, ki upravlja tudi bližnjo gostilno Karjola. Koliko je odštel, Babič ne razkriva. Osnovni gradbeni material vinskega paviljona je istrski kamen, pročelje pa je barvno navdihnil refošk. “Vinska fontana kljub svojemu sodobnemu in drznemu videzu pripoveduje zgodbo preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Istre,” meni arhitektka Martina Grižančič, ki je zasnovala stavbo, nadstrešek s štirimi vinskimi pipami in vodno fontano.

Babič napoveduje, da si bodo lahko ljubitelji vin iz pip natočili refošk, malvazijo, chardonnay in nagrajeni refošk na Prazniku refoška. Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi cenovnimi paketi, ki bodo vključevali kozarec v nosilni vrečki in žetone ali degustacijsko kartico. Cenik še ni dorečen, zato Babič o zneskih še ne more govoriti.

“V notranjem prostoru bo mogoče degustirati vina iz izbrane kolekcije vrhunskih vin kleti Vinakoper, domačih marežganskih vinarjev, nagrajenca natečaja za Županovo vino in zmagovalnega muškata Sladke Istre,” našteva Babič.

Vinski paviljon bodo uradno odprli prihodnjo soboto ob 19. uri, ko bodo Marezige gostile fešto fig in vina rose. V poletnih mesecih bo vinski paviljon s fontano odprt vsak dan, med 10. in 23. uro, v zimskem obdobju pa od 10. do 20. ure.


Najbolj brano