Nekdanji član uprave o svoji vlogi pri poslu z delnicami Intereurope

Na koprskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in Miroslavu Golubiću, nekdanjemu predsedniku uprave družbe Maksima Holding. O vlogi, ki naj bi jo imel pri spornemu poslu z delnicami Intereurope, s katerim naj bi bil Istrabenz oškodovan za 3,7 milijona evrov, je pričal nekdanji član uprave Srečko Kenda. Zavrnil je trditve prič, da naj bi on vodil posel z Maksimo Holding.

Srečko Kenda (z Igorjem Bavčarjem na fotografiji iz leta 2006). Na 
današnjem sojenju je dejal, da je predsednik uprave Istrabenza 
pogodbe smel podpisovati sam, on kot član uprave pa jih brez 
Bavčarjevega sopodpisa ne bi mogel.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Srečko Kenda (z Igorjem Bavčarjem na fotografiji iz leta 2006). Na današnjem sojenju je dejal, da je predsednik uprave Istrabenza pogodbe smel podpisovati sam, on kot član uprave pa jih brez Bavčarjevega sopodpisa ne bi mogel.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > KOPER > Specializirano državno tožilstvo Igorju Bavčarju (trenutno prestaja zapor v drugi zadevi) očita, da je kot predsednik uprave Istrabenza v letu 2007 zlorabil svoj položaj, pri tem pa naj bi mu pomagal Miroslav Golubić, nekdanji predsednik uprave Maksime Holding, ki jo je prek družbe FB Investicije lastniško obvladoval Bavčar. Specializirano tožilstvo je prepričano, da sta družbo Istrabenz oškodovala za približno 3,7 milijona evrov, Maksimi Holding pa pridobila 3,1 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

V enem dnevu ob milijone

Istrabenz je konec leta 2007 vstopil v terminski posel z delnicami Intereurope, ki ga je z Banko Celje sklenila Maksima Holding. Delnice Intereurope je Istrabenz že julija leta 2007 prodal Banki Celje za 13,8 milijona evrov (po 48 evrov za delnico), Banka Celje pa je istega dne za isti sveženj delnic Intereurope sklenila pogodbo z Maksimo Holding (po 49 evrov za delnico, za skupno 14,2 milijona evrov).

Kupnino bi morala po pogodbi plačati konec decembra 2007, nekaj dni pred tem pa je v posel vstopil Istrabenz. Za paket delnic je odštel 14,1 milijona evrov. Maksimi Holding je tako omogočil, da je izstopila iz škodljivega posla, Istrabenz pa je Banki Celje v istem dnevu delnice spet prodal - za 10,36 milijona evrov.

Bavčar je v svojem zagovoru med drugim zatrdil, da ni vodil poslov trgovanja z delnicami ne poslov z bankami. Prav tako je zagotovil, da ni imel nobenega sestanka z bankami in prodajalci. “Nisem sklenil tega posla, ne drži, da sem se z njimi pogovarjal,” je povedal. Dela, ki so pomembna za sklenitev tega posla, so vodili drugi ljudje, najprej Srečko Kenda, nato pa Kristjan Sušinski. Soobtoženi Golubič pa je med drugim dejal, da so imeli veliko konfliktov s Kendo in Bojanom Korziko, nekdanjim nadzornikom Istrabenza.

Korzika je, ko je bil na sodišču zaslišan kot priča, povedal, da je bil Kenda precej prisoten tudi v Maksimi Holding in da je vplival na njeno poslovanje. Golubić pa je v svojem zagovoru dejal, da je pri konkretnem poslu na Istrabenzovi strani operativno sodeloval prav Kenda.

Izjave prič označil za fantazije

“To je smešno,” je Kenda dejal na izjave Bojana Korzike in jih označil kot “fantazije”. Kenda je sicer povedal, da je pred koncem leta 2007 odšel iz družbe, zavrnil je trditve, da naj bi operativno sodeloval pri spornem poslu oziroma se tega ne spomni. Sodnici Orjani Trunkl je pojasnil, da se je kot član uprave ukvarjal tudi s področjem financ, da pa pristojnosti niso bile tako natančno razdeljene. Zanikal je, da bi dajal kakršna koli navodila Maksimi Hoding, saj da so imeli svojo upravo in svoj nadzorni svet.

Podrobnosti o poslu s svežnjem Intereuropinih delnic se Kenda ni spomnil. Formalno je bil sicer res član uprave, vendar vsaj od junija tistega leta z Bavčarjem nista sodelovala. Zatrdil je, da z večino poslov sploh ni bil seznanjen oziroma je zanje izvedel naknadno. Večino poslov je po njegovih besedah takrat vodil Kristjan Sušinski. Glede podpisovanja pogodb pa je Kenda povedal, da jih je predsednik uprave lahko podpisoval sam, on kot član uprave pa jih brez Bavčarjevega sopodpisa ni mogel.

Pojasnil je še, da je sicer on skrbel za navezovanje in ohranjanje stikov z bankami, vključno z Banko Celje. Glede terminskih poslov z delnicami na splošno pa je zatrdil, da je to bil eden od finančnih instrumentov, ki so jih tedaj uporabljala vsa podjetja. Na sodišču so včeraj zaslišali še nekaj prič, med drugim dva predstavnika Banke Celje in nekdanjega člana uprave Istrabenza Alda Gabriela. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo sredi septembra.


Najbolj brano