Premalo rib, preveč soli, sladkorja in cvrtja

V Sloveniji narašča delež prebivalstva, ki redno zajtrkuje in vsak dan uživa zelenjavo. Zmanjšuje se delež odjemalcev sladkanih pijač, ne manjša pa se odstotek tistih, ki hrano preveč solijo. Količina použitega mesa je primerna, a žal preveč ljudi posega po predelanih mesninah, premalo jih uživa ribe. Polovica odraslih nezdravo jé.

Slovenci radi posegamo po ocvrti hrani.  Foto: Leo Caharija
Slovenci radi posegamo po ocvrti hrani.  Foto: Leo Caharija

Podatke razkriva najnovejša raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ta opravlja redne raziskave o prehrani in življenjskih navadah prebivalstva. Tokrat so postregli z izidi že pete nacionalne raziskave Z zdravjem povezan življenjski slog CINDI, ki je potekala v obliki anketiranja pred dvema letoma med naključno izbranimi prebivalci, na velikem vzorcu.

Po uradnih podatkih ima kar dve tretjini odraslih že prisotne dejavnike tveganja, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga: povišan krvni sladkor in krvni tlak, povišane vrednosti krvnih maščob, prekomerno telesno težo. V NIJZ izpostavljajo: “Posebej ogrožene skupine prebivalcev slabše sledijo prehranskim priporočilom, saj so zanje manj dovzetne. Morda prehrani ne posvečajo tolikšne pozornosti, kot bi morale, deloma zaradi trenutnega zdravstvenega stanja, ali pa tem smernicam teže sledijo iz ekonomskih razlogov.”

Pet gramov soli na dan je še dopustna količina.

Brez zajtrka, preveč soli

Narašča delež ljudi, ki upoštevajo nasvete za zdrav življenjski slog in prehrano. Vendar le dve petini odraslih uživa pet obrokov hrane na dan. Se je pa v zadnjih desetih letih povečal delež tistih, ki redno zajtrkujejo. Žal pa ta pomembni obrok še vedno izpušča 43 odstotkov moških in 33 odstotkov žensk. Potreba po zajtrkovanju rase s starostjo. Spodbudno je, da se povečuje delež mladih, ki redno zajtrkujejo.

Pet gramov na dan je še dopustna količina použite soli. Raziskava kaže, da prebivalci v povprečju zaužijejo tudi dvakrat več soli od te količine. Pozabljamo, da použijemo tri četrtine soli z živilskimi izdelki, ob tem pa veliko ljudi pri mizi hrano dodatno soli. Čeprav so analize potrdile, da se je do leta 2008 delež prebivalcev, ki pripravljeno hrano še solijo, občutno zmanjšal, pa to počne še vedno polovica prebivalcev. Od leta 2008 dalje delež ljudi, ki hrano še dodatno solijo, več ne upada.

250-400 gramov zelenjave bi morali pojesti vsak dan.

Za soljenje se najbolj odločajo moški in ljudje, ki živijo v mestih. Nekateri hrano solijo kljub zavedanju, da to povzroča pri starejših in ljudeh s povišanim krvnim tlakomvečje tveganje za srčni infarkt in druge srčno-žilne bolezni.

Navdušeni nad cvrtjem

Glede uživanja maščob raziskava ugotavlja, da dve petini prebivalcev vsak dan redno uporabljata priporočena rastlinska olja. Vendar četrtina ljudi enkrat na teden ali pogosteje uporablja svinjsko mast. Enak delež ljudi vsaj enkrat na teden uživa v maščobi ocvrte jedi - prevladujejo niže izobraženi in ljudje iz najnižjega družbenega sloja.

Priporočila za zdravo prehrano

Jejte počasi, v hrani uživajte. Hrano, ki naj bo pestra, razdelite na rednih pet obrokov na dan. Ne izpuščajte obrokov in jih ne nadomeščajte z mastnimi, sladkimi ali slanimi prigrizki. Glavnina živil naj bo rastlinskih. Izbirajte polnovredna živila iz žit in žitnih izdelkov. Zelenjavo in sadje iz lokalne pridelave jejte večkrat na dan. Nadzorujte količino zaužite maščobe, večinoma uporabljajte nenasičena in nerafinirana olja. Mastno meso in mesne izdelke nadomestite s stročnicami, ribami, perutnino. Uživajte posneto mleko in manj mastne mlečne izdelke. Omejite sol pri kuhi, ne solite hrane pri mizi. Omejite sladka živila in pijače. Pijte dovolj tekočine - navadne vode. Omejite uživanje alkohola. Hrano pripravljajte zdravo in higienično. Bodite telesno dejavni, ohranjajte primerno telesno težo.

Spodbuden pa je podatek, da skoraj dve petini prebivalcev vsak dan uporabljata oljčno olje. Poraba slednjega narašča.

Ženske zelenjavo, moški ribe

Količina použite zelenjave v prehrani Slovencev v povprečju znaša le tretjino priporočene količine na dan. Priporočena količina je od 250 do 400 gramov. Vsaj enkrat na dan zelenjavo uživa manj kot polovica ljudi, v večji meri ženske in starejši ter prebivalci podeželja.

V Sloveniji zaužijemo dovolj mesa, a preveč predelanih mesnih izdelkov. Še vedno pojemo premalo rib. Mesni izdelki so zelo priljubljeni, vsebujejo pa zdravju škodljive slabše maščobe, soli in aditive. Po njih posega vsaj štirikrat na teden kar 16 odstotkov ljudi, med njimi prevladujejo moški in mlajši odrasli. Ljudje pojedo premalo rib - le slaba tretjina prebivalstva je ribe enkrat na teden. Pri teh prevladujejo moški, višje izobraženi in ljudje višjega družbenega sloja.

Strokovnjaki svetujejo zlasti plave ribe (sardele, skuše), bogate s koristnimi maščobami omega-3, beljakovinami, vitaminoma B12, D, selenom, jodom ...

Omejite sladkor

Trend uživanja sladkanih pijač se spreminja v prid zdravja. Še leta 2001 sta vsak teden ali še pogosteje po njih posegali dve tretjini ljudi, leta 2016 le še slaba tretjina. Še vedno pa jih radi pijejo mlajši odrasli, moški, otroci, niže izobraženi in ljudje nižjega družbenega sloja.

Strokovnjaki opozarjajo na skrite količine dodanega sladkorja v pijačah in drugih izdelkih. Zaradi premalo aktivnega življenjskega sloga priporočajo največ 50 do 60 gramov enostavnih sladkorjev na dan.


Najbolj brano