Starši, bodite zgled

“Apeliram na starše, pripravite svojega otroka na šolo, bodite zgled,” je pred začetkom novega šolskega leta poudaril Matjaž Leskovar iz generalne policijske uprave. Policisti namreč ugotavljajo, da starši svoje naloge ne opravijo tako, kot bi jo morali. Opozoril je, da policisti še vedno obravnavajo preveč kršitev, povezanih z uporabo zadrževalnih sistemov za zavarovanje otrok v vozilih, prevozi otrok, nekateri otroci na kolesu še vedno ne uporabljajo čelade ...

Največjo odgovornost za pripravo otrok na udeležbo v prometu 
imajo starši.  Foto: Nace Novak
Največjo odgovornost za pripravo otrok na udeležbo v prometu imajo starši.  Foto: Nace Novak

LJUBLJANA > “Naš cilj je nič prometnih nesreč, posledično nič poškodovanih, nič mrtvih otrok. Največjo odgovornost pri vzgoji in pripravi otrok na varnost v prometu nosijo prav starši,” je poudaril Matjaž Leskovar na novinarski konferenci pred začetkom novega šolskega leta. Policisti ugotavljajo, da starši pogosto ne opravijo svoje naloge tako, kot bi jo morali, saj beležijo preveč kršitev, povezanih prav z varnostjo otrok v prometu. Med drugim ugotavljajo, da nekateri starši otroke skorajda “spodbujajo”, da kršijo prometna pravila.

Statistični podatki o prometni varnosti na slovenskih cestah so v zadnjih dveh letih sicer bolšji kot v prejšnjih letih. Lani je v prvih sedmih mesecih na slovenskih cestah umrlo 71 ljudi, letos 51, med njimi letos ni bilo otrok. Lani je bilo v nesrečah udeleženih 444 otrok, v 91 primerih so nesrečo povzročili (predvsem kot pešci in kolesarji). Umrli so trije otroci (dva potnika v vozilih in kolesar), huje pa se je poškodovalo 26 otrok, starih do 14 let.

228

otrok in

182

mladoletnikov je bilo letos udeleženih v prometnih nesrečah.

Lani umrli trije otroci in trije mladoletniki

V lanskih prometnih nesrečah je bilo udeleženih 456 mladoletnikov (starih od 14 do 18 let), v 186 primerih so nesrečo povzročili. Trije mladoletniki so umrli (dva potnika in voznik mopeda), 47 pa se jih je huje poškodovalo. Letos je bilo v nesrečah udeleženih 228 otrok in 182 mladoletnikov, umrl je en mladoletni potnik v vozilu.

Leskovar je opozoril, da so policisti lani obravnavali več kot 5300 kršitev, povezanih z uporabo zadrževalnih sistemov za prevoz otrok ter 34 kršitev, povezanih s spremljevalci pri prevozih otrok. Lani so zabeležili tudi 466 primerov, letos pa 279 primerov, ko so odrasli v avtu kadili ob prisotnosti otrok oziroma mladoletnikov, kar ni dovoljeno.

Še 365 dni

Na AMZS so včeraj poudarili pomen pravilnega prevoza otrok v avtobusih. V centru varne vožnje na Vranskem so zato za voznike avtobusov organizirali brezplačen tečaj varne vožnje. AMZS bo ob začetku leta s policijo sodeloval v kampanji Še 365 dni, s katero voznike opozarjajo, da se otroci vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarjajo, da je treba za varnost otrok skrbeti vse dni v letu. Na AMZS ugotavljajo, da je mogoče varnost potnikov v avtobusih še izboljšati, predvsem glede uporabe varnostnih pasov. Policisti bodo letos posebno pozornost namenili vstopanju in izstopanju otrok iz šolskih avtobusov.

Poostreni nadzori ob začetku novega šolskega leta

Pred začetkom šolskega leta bodo policisti pregledali prometno signalizacijo v bližini šol in vrtcev ter o pomanjkljivostih obvestili vzdrževalce cest, sicer pa bodo pripravili tudi več poostrenih nadzorov, s katerimi bodo preverili, kako je v vozilih poskrbljeno za varnost otrok, spremljali bodo spoštovanje omejitev hitrosti in preverjali tehnično brezhibnost vozil, s katerimi starši vozijo otroke v in iz šole ter tudi tistih vozil, s katerimi opravljajo organizirane prevoze otrok. Prav tako bodo preverjali tehnično brezhibnost koles in mopedov, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki. Povezali so se tudi z ravnatelji in učitelji, na roditeljskih sestankih pa bodo starše opozarjali na pomembnost spoštovanja prometnih predpisov in jim svetovali, kako otroka pripraviti na varno pot v šolo.

Letos bo šolski prag prvič prestopilo 21.874 prvošolcev. Na agenciji za varnost prometa so za vsakega pripravili knjižico Prvi koraki v svetu prometa. V njej so napotki za starše, učitelje in mentorje, kako otroke pripraviti na varno udeležbo v prometu, je pojasnila Dragana Trivundža Tomanić iz agencije za varnost prometa in poudarila vlogo staršev pri prvih korakih malčkov v prometu.

Pomagali bodo tudi prostovoljci

Da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna, od 27. avgusta do 9. septembra pripravljajo nacionalno preventivno akcijo Začetek šolskega leta, ki jo koordinira agencija za varnost prometa. Voznike bodo v tem času pozivali še k dodatni previdnosti in strpni vožnjo. Včeraj so občinam podelili 24 novih prikazovalnikov hitrosti, s katerimi želijo dodatno omejiti hitrosti v bližini vrtcev in šol. Za varovanje otrok bodo na šolskih poteh in v okolici 101 šole letos skrbeli 504 prostovoljci iz različnih nevladnih organizacij.

Agencija letos začenja tudi s projektom Cesta je razred zase, s katerim bo ozaveščala učence tretje triade. Direktor agencije Igor Velov je včeraj poudaril, da lahko za varnost otrok največ naredimo sami. Voznike je zato pozval k strpni vožnji in spremljanju obnašanja otrok. “Najmanj, kar lahko naredimo za varnost vseh nas in še posebej otrok, je, da v naselju zmanjšamo hitrost in vedno ustavimo na prehodu za pešce,” je še poudaril Velov.


Najbolj brano