Praznovanje v Piranu in na Leri

V piranski občini bodo tudi letos pripravili Solinarski praznik, že 17. po vrsti, od vremena pa bo odvisno, ali bo glavnina dogajanja na Leri (v Krajinskem parku Sečoveljske soline) in piranskem Tartinijevem trgu to soboto ali prihodnjo. Odločitev bo padla jutri, medtem ko petkovo in nedeljsko dogajanje v krajinskem parku in Sečovljah oziroma Seči nista pod vprašajem.

Solinarski praznik so včeraj napovedali:  direktorica Avditorija 
Dragica Petrovič,  piranska podžupanja Vojka Štular, Barbara 
Jakomin, Avditorij Portorož, in  Klavdij Godnič (z leve). Foto: Avditorij Portorož
Solinarski praznik so včeraj napovedali: direktorica Avditorija Dragica Petrovič, piranska podžupanja Vojka Štular, Barbara Jakomin, Avditorij Portorož, in Klavdij Godnič (z leve). Foto: Avditorij Portorož

PIRAN, SEČOVLJE > Organizatorji iz vrst portoroškega Avditorija in piranske občine ter podjetja Soline in sečoveljskega Turističnega društva Taperin bodo počakali na jutrišnjo napoved vremenoslovcev, saj so si za soboto zamislili obsežen program in posebno ponudbo.

V Piranu degustacija soli

Na Tartinijev trg bodo že pred 10. uro dostavili tono soli in pripravili degustacijo petih vrst soli, tudi hrvaške, italijanske in kamene. Prikazali bodo soljenje rib in predstavili tradicionalno solinarsko orodje: kavedin, gaver (grablje), karjolo in vagonček. Obiskovalcem bodo ponudili solinarski zajtrk in jih obdarili z vrečko soli. V Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini snujejo solinarske igre in lov na zaklad (med 10. in 11. uro), zatem bo v mandrač priplula barka s soljo in obiskovalce bodo seznanili s starimi piranskimi zgodbami.

Razstava, projekcija in maša

Praznik bodo začeli v petek ob 19. uri z razstavo likovnih del Borisa Selana v Casermi na Leri, uro zatem bodo v Sečovljah predstavili projekcijo o naselju in ob 21. uri bodo zavrteli film Poletje v školjki. V nedeljo ob 10. uri bo maša v cerkvi sv. Jerneja na Seči.

Lov na zaklad bodo ponovili popoldne (med 16. in 17. uro), sledili bosta kuharska delavnica z mojstrom Filipom Matjažem in solinarska marenda. V Piran bo prišel Martin Krpan in vrečo soli odnesel vse do Dunaja, ob 18. uri se bo predstavila solinarska družina. Pozdravila jo bo Tartinijeva družina; v zgodovinske kostume bodo odeti člani italijanske skupnosti. “Oče bo glavni notar, štel bo, koliko soli je kdo pridelal,” napoveduje Mojmir Kovač, programski sodelavec Avditorija.

Še pred 19. uro bo zbrane nagovoril župan Peter Bossman, župnik Zorko Bajc bo blagoslovil sol. Za glasbeno kuliso bodo poskrbeli klapa Kavedin in skupina mandolistov Serenate, videti bo tudi folklorne skupine in Šavrinke, do 20. ure bo tombola.

Na Leri predstavitev pridelave soli

Sočasno bo pestro tudi na Leri. Vstop bo prost, obiskovalce bodo popeljali z električnim vlakom. Na solnih poljih jim bodo predstavili pridelavo soli (med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro), v Centru za obiskovalce pa polurne filme o krajinskem parku, ki bodo v slovenščini na sporedu ob 12. in 16. uri.

Od 18. ure bo v Sečovljah solinarska šagra, kakršno so običajno imeli julija, pojasnjuje Mirela Flego iz TD Taperin. Okrog 19.30 bo obiskovalce nagovoril direktor podjetja Soline Klavdij Godnič, prvič doslej bodo razglasili najboljše solinarje sezone. “Tako med zaposlenimi v Solinah kot med najemniki,” je jasen Godnič, ki tokratno sezono označuje za “dobro”. Tudi tam bo župnik Matjaž Kravos blagoslovil sol. Člani Taperina bodo razstavili ročna dela, za zabavo bo poskrbel ansambel Tramontana, program bo povezoval Iztok Gustinčič.


Najbolj brano