V umivalniku za pomivanje posode so gostje kopali tudi pse

Gosta kampa na Belvederju nad Izolo je zelo razburilo obvestilo nad zunanjimi umivalniki v sanitarijah, ki sporoča, da je voda namenjena le pomivanju posode. “Menim, da ni prav, da odsvetujejo pitje vode iz pipe in na vprašanje, kje strankam nudijo pitno vodo, na recepciji odgovorijo, da naj si jo pač kupijo v plastenkah v trgovini,” pravi Jernej Starc.

Napis nad umivalniki gostom kampa na Belvederju  sporoča, da je 
voda namenjena zgolj pomivanju posode, ne pa tudi umazanega 
perila, obutve in celo psov. Foto: Nataša Hlaj
Napis nad umivalniki gostom kampa na Belvederju sporoča, da je voda namenjena zgolj pomivanju posode, ne pa tudi umazanega perila, obutve in celo psov. Foto: Nataša Hlaj

IZOLA > “To obvestilo smo enostavno morali namestiti, saj smo dobili več pripomb gostov, kako nekateri v njih umivajo kužke, obutev, perilo, nekdo pa je tam okopal kar svojega majhnega otroka,” odločitev utemeljuje Lea Sevšek Buterin, direktorica hotela Cliff, depandans in kampa na Belvederju nad Izolo. Pravi, da so se z nezadovoljnim gostom o tem tudi pogovorili, vendar njihovih argumentov ni želel sprejeti.

V kampu se že dalj časa soočajo s to težavo. Gostje, ki so po obedu prišli tja pomiti umazano posodo in so v umivalniku našli pasje dlake, zemljo in drugo umazanijo, so se večkrat začudeni spraševali, kdo izmed njih ima tako nizko kulturo obnašanja.

V kampih veliko Nemcev, Italijanov in Nizozemcev

Te dni v izolskem kampu Belvedere gostijo približno 500 turistov. “Parcel nismo opredelili, mest je še dovolj za tiste, ki želijo dopustovati pri nas. Novost je urejen prostor za avtodome, imamo pa tudi 50 pavšalistov v prikolicah,” pravi vodja recepcije in kampa Barbara Zorko. Večinoma domačim gostom se pridružujejo Nemci, Italijani in Nizozemci. Na voljo so jim cenejše, eko lokacije med oljkami, kjer ni elektrike in so namenjene šotoriščem, in dražje pod borovci, kjer je nabor storitev večji. Kamp Adria Ankaran je zaseden 99-odstotno, saj so našteli kar 1380 gostov. Nekaj mest imajo še vedno na voljo, tudi pri njih prevladujejo Slovenci, ki jim sledijo Nizozemci, Italijani in Nemci.

Vsakdo si lahko natoči pitno vodo

Sevšek Buterinova zanika Starčevo pripombo, češ da jim odsvetujejo pitje vode iz pipe in jih nagovarjajo k nakupovanju tiste v plastenkah. “Kje pa! Napis seveda ne pomeni, da voda ni pitna. Vsi vemo, da imamo v Istri zelo kakovostno vodo. Vsakdo si lahko v plastenke ali večje posode natoči vodo, kolikor je želi,” zagotavlja. Sicer pa so poskrbeli tudi za goste kampa, ki bi želeli okopati svojega pasjega prijatelja. Na recepciji lahko prosijo za ključ temu namenjenega prostora v sanitarijah.

Družina Andreja Podlesnika iz Radelj ob Dravi že peto leto počitnikuje v kampu na Belvederju in potezo vodstva odobrava. “Sploh nas ne moti. Mi si še naprej tam točimo vodo, ker vemo, da je napis sporočilo tistim, ki očitno niso razumeli, da so umivalniki namenjeni zgolj pranju posode. Nekateri so tam prali vse, to pa seveda ni pošteno do drugih gostov, pa še zelo moteče je,” razmišlja Podlesnik.

Na naše vprašanje, ali se jim ne zdi pretirano, da so sanitarni objekti ograjeni z mrežo, kot bi bile nekakšne kletke, pa ocenjuje, da je tudi to pravilna odločitev. “Vsak gost dobi svojo elektronsko vstopno kartico. Ker je kamp dokaj odprtega tipa in precej razpotegnjen, se je nemalokrat zgodilo, da so prhe in sanitarije uporabljali obiskovalci, ki sploh niso bivali v kampu, denimo ko so se vračali z divje plaže. Gostje, ki to storitev plačamo, pa smo morali čakati, da smo prišli na vrsto,” pravi Podlesnik, ki ob tem opozori, da bi v prihodnje kazalo razmisliti o ureditvi še kakšnega sanitarnega objekta.

Jasna navodila, smeti pa vsepovsod

Tudi v kampu Adria Ankaran se soočajo s podobnimi težavami in nekulturnim obnašanjem nekaterih gostov. Sanitarne objekte so opremili z nazornimi piktogrami, kateri prostor ali umivalnik je čemu namenjen, a tudi to včasih ne zaleže.

“Letos smo morali dodatno namestiti obvestilo, da je v umivalnikih prepovedano polnjenje vodnih balončkov, saj so počeni balončki ostajali na tleh in je nato na površini zelo drsela,” pojasnjuje vodja kampa Polona Bubnič. Še hujše preglavice pa jim povzročajo gostje, ki vztrajno odlagajo smeti vsepovsod, čeprav ob prihodu v kamp dobijo jasna navodila in celo vrečke za smeti.


Najbolj brano