Nekoč Toncityjevo jezero, v prihodnje urejen ribnik

Že nekaj časa je jasno, da bo namesto poslovnih objektov na obsežni parceli med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem v prihodnje nastal še en mestni park, medtem ko prvega večjega v Kopru pravkar urejajo ob Semedelski promenadi. V koprski občini se, kot kaže, ne obremenjujejo s tem, da zemljišče (še) ni v njihovi lasti, saj so na javni razgrnitvi pred kratkim že predstavili tudi idejne zamisli bodoče ureditve tega predela.

Na obsežni parceli med koprskim sodiščem in nakupovalnim 
središčem bo v prihodnje nastal še en mestni park. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na obsežni parceli med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem bo v prihodnje nastal še en mestni park. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Koprska občina je septembra lani spremenila namembnost zemljišča, in sicer iz območja za centralne dejavnosti (poslovni in gostinski lokali) v območje za rekreacijo in urbano zelenje. Pri tem so se sklicevali na izpolnjene pogoje zakona o prostorskem načrtovanju, ki to dopuščajo. Obenem so v občinski upravi še navedli, da sledijo razvojni viziji celostnega urejanja javnih odprtih in zelenih mestnih površin in usmeritvam, ki so jih že pred tremi leti zapisali v Trajnostni urbani strategiji mesta Koper in Regionalnem razvojnem programu za Južno Primorsko 2014 - 2020.

S takšnim tolmačenjem pa se ne strinjajo lastniki zemljišč med Ferrarsko cesto in Ankaransko cesto, ki imajo zdaj v zemljiški knjigi na svojih nepremičninah uradni zaznamek prepovedi gradnje. Večji del območja, ki ga namerava občina v prihodnje preurediti v park, je v lasti srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića, lastnik preostalega dela pa je podjetje Pro-rem v likvidaciji iz Ljubljane.

Ali bo morala občina za potrebe ureditve parka odkupiti parcele?

Vse bo odvisno od občinskega podrobnega prostorskega načrta in območij, ki bodo opredeljena kot javno dobro. Če te površine ne bodo v njihovi lasti, bodo morali zanje pridobiti razpolagalno pravico. Obstaja več rešitev, od ustanovitve stavbne pravice do najema, zakupa, soinvestitorstva, odkupa in še česa.

Lastniki parcel: “Denar ali druga lokacija”

Mandarić je napovedal, da bo zagotovo terjal vračilo denarja, saj pravi, da je za parcele pošteno plačal. Podobno nezadovoljen je zastopnik Pro-rem v likvidaciji Tomaž Ojo, ki je v času nedavne javne razgrnitve občinske službe opozoril, da se kot lastniki zemljišča z ureditvijo parka ne strinjajo. Tam so nameravali zgraditi poslovno-stanovanjski objekt.

“Predvidena ureditev glede na dejansko umeščenost v prostoru ni razumna. V bližini je že naravni rezervat Škocjanski zatok, ki prevzema funkcijo parka, kar zagotavlja stik z naravo in izvajanje prostočasnih dejavnosti,” meni Ojo. Pravi, da se s predvideno ureditvijo parka vrednost zemljišča bistveno razvrednoti. “Zato nam mora občina v primeru sprejema prostorskega načrta zagotoviti nadomestno lokacijo za uresničitev naših načrtov,” je odločen.

Zadnjo besedo bo imel občinski svet

V centralnem parku, ki ga koprska občina snuje na nekaj več kot šest hektarjev velikem območju, je predviden večji ribnik s povezovalnim mostičkom in pomoli, območje za prosti čas z otroškimi igrišči ter prostorom za piknike in območje za rekreacijo in manjše prireditve z amfiteatrom. Ministrstvo za okolje in prostor je presodilo, da za takšne načrte ni treba izvesti postopka celovite presoje vplivov na okolje. Ko bodo v občini pridobili še druga mnenja nosilcev urejanja prostora, bodo izdelali usklajen predlog prostorskega načrta, ki ga bo nato moral potrditi še občinski svet. To naj bi se zgodilo v prihodnjih mesecih.


Najbolj brano