Smrt otroka je zasenčila pomen ustanavljanja inštituta

Očitke zdravništva v sklopu slovenskega zdravniškega društva in zaposlenih na ljubljanskem kliničnem centru (UKC) je včeraj zavrnil predsednik sveta zavoda nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) pod okriljem zdravstvenega ministrstva Igor Gregorič, češ da gre za demagogijo. Na tiskovni konferenci o tem pa so se zlasti posvetili smrti operiranega otroka v UKC. Gregorič se zavzema za temeljito neodvisno preiskavo.

Novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB  ) - prva z desne predsednica sekcije za prirojene srčne 
napake pri Društvu za zdravje Petra Aleš, ob njej  v.d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar. Foto: STA
Novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB ) - prva z desne predsednica sekcije za prirojene srčne napake pri Društvu za zdravje Petra Aleš, ob njej v.d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar. Foto: STA

LJUBLJANA > Igor Gregorič je za STA izrazil razočaranje nad negativnim vzdušjem v zvezi z ustanavljanjem NIOSB. Kritike, da NIOSB ruši javno zdravstvo, ocenjuje za ceneno demagogijo, ki še najmanj koristi bolnim otrokom.

Kljub hitenju se zatika

Zdravstveno ministrstvo je, kot je znano, Gregoriča najelo, naj strokovno izpelje vse potrebno za ustanovitev in zagon NIOSB. Za v.d. direktorja inštituta je imenovalo Braneta Dobnikarja.

Počasno ustanavljanje

Projekt NIOSB je bil dokončno zasnovan šele pred dobrega pol leta, dovoljenje za delo je dobil pred dobrimi tremi tedni. Formalno pravni postopki so krivi, da ustanavljanje ni potekalo hitreje.

NIOSB bo od ljubljanskega UKC v celoti prevzel program oskrbe otrok s srčnimi obolenji in prirojenimi srčnimi napakami takoj, ko bo to varno, za kar potrebuje še vsaj dva meseca. Ključni so zagotovitev kadrov, opreme, denarja in prostora.

Gregorič omenja, da je neodgovorno, da se zdaj za rešitelje ponujajo tisti posamezniki in zavodi, ki so v zadnjih 12. letih imeli vzvode vodenja in upravljanja tega programa, a je ta propadel.

NIOSB namerava zaposliti lastne pediatrične kardiologe, kardiokirurge, anesteziologe in specialiste pediatrične intenzivne terapije. Ker jih v Sloveniji skoraj ni, se bo zamaknil tudi prevzem tega programa. Bi mu pa bili kos, če bi se vključil UKC, kjer pa po oceni Gregoriča “za to ni videti dobre volje.”

Zavrača očitke, da NIOSB ruši javno zdravstvo, saj gre za javni, ne pa za zasebni zavod. Upa tudi, da bodo medicinske sestre, ki se v UKC ukvarjajo s pediatrično kardiologijo in kardiokirurgijo, prestopile v NIOSB. Ta doslej še z nobenim tujim kardiokirurgom ni podpisal pogodbe o zaposlitvi, je pa za plačevanje tujim strokovnjakom prevzel kriterije, ki so že v uporabi tudi v UKC (za specialiste iz Prage).

Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako

Na včerajšnji tiskovni konferenci, sicer namenjeni predstavitvi priprav na zagon NIOSB, pa je odjeknila vest, da je zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, ki so ga v preteklih tednih operirali tuji otroški srčni kirurgi. Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, želi si nadzora celotnega postopka obravnave tega otroka.

Slišati je bilo, da v UKC tako imenovane morbidnostne konference, ki jo stroka opravi v primeru nepričakovane smrti bolnika, za zdaj niso opravili. Gregorič poudarja, da bo treba ugotoviti vzroke za to in omenja, da je že bil v stikih z vodstvom UKC, a jasne informacije o tem, kdaj naj bi opravili konferenco, ki je sicer standard v svetu ob takih primerih, še ni dobil.

Gregorič si želi revizije oziroma nadzora smrti tega otroka. “Nimamo kaj skrivati,” poudarja. Omenja, da bi morala biti komisija, ki bi opravila nadzor, mednarodna, nevtralna in poštena.

Res ni sedanji sistem optimalen, ko prihajajo v UKC tuji strokovnjaki zdravit slovenske male srčne bolnike in se na nekaj tednov menjujejo, vendar je v danih možnostih ta hip to edina rešitev, da bi se ohranil program otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Gregorič je prepričan, da menjave zdravnikov niso prispevale k smrti tega otroka.

Tudi otroški srčni kirurg iz ZDA Jorge Salazar je na tiskovni konferenci omenil, da je bil v preteklih tednih v UKC in je dvakrat operiral prav tega otroka. Kot poudarja, menjave zdravnikov niso vplivale na izid otrokovega zdravljenja. Mali bolnik je imel neprekinjeno zdravstveno oskrbo in je po drugi operaciji dobro okreval. Včeraj je vest o nenadni smrti prejel iz UKC in od otrokovih staršev.


Najbolj brano