Na Primorskem je pasja vročina že mimo

Vročinski val, ki je zajel Slovenijo za razliko od ostale Evrope šele 28. julija, bo trajal še do sobote, skupaj torej 14 zaporednih dni. V večjem delu države je bilo najbolj vroče včeraj oziroma bo danes. Na Primorskem pa so pasji dnevi že mimo. Od minulega petka do nedelje so termometri kazali več kot 35 stopinj Celzija, v teh dneh se živo srebro povzpne “le” na 33 (ob morju) ali 34 stopinj (na Goriškem).

V Ljubljani z okolico  utegnejo imeti danes tudi 37 stopinj Celzija,   
Primorska bo med bolj svežimi območji. Do jutri  bo sredi dneva in 
popoldne - po nižinah - velika  toplotna obremenitev
V Ljubljani z okolico utegnejo imeti danes tudi 37 stopinj Celzija, Primorska bo med bolj svežimi območji. Do jutri bo sredi dneva in popoldne - po nižinah - velika toplotna obremenitev 

PRIMORSKA > Toda visoke temperature med 3. in 5. avgustom niso bile rekordne. Lani ob tem času, od 3. do 6. avgusta, se je ozračje na letališču Portorož segrelo na več kot 36 stopinj Celzija, 8. avgusta 2013 pa celo na dobrih 37 stopinj. “To je bil najbolj vroč dan, v Sloveniji velja za rekordnega, saj so na različnih koncih države izmerili 40 stopinj Celzija; na primer v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu,” pojasnjuje Brane Gregorčič, vremenoslovec pri agenciji za okolje.

Do tokratnega vročinskega vala je prišlo postopoma, termometri v Portorožu so nekaj dni prej kazali 34 stopinj (zadnji julijski dan natanko 34,4 stopinje), ozračje se tudi ohlaja počasi - danes naj bi namerili približno 33 stopinj.

V noči na soboto vremenoslovci napovedujejo nevihte, ki so ob morju sicer manj verjetne. Ker pa bo zapihala rahla burja, bo tudi v Istri manj soparno. “Sobota bo precej sveža, dan bo bolj oblačen, predvsem v osrednjem delu države, kjer bo temperatura upadla na 25 do 27 stopinj, v Istri na 30 do 31 stopinj.”

Ob morju ohladitev v sredo

Na skrajni jugozahod države bo najbrž bolj vplivala nova vremenska motnja, ki jo vremenoslovci napovedujejo v noči na sredo. “Tudi ob morju bo v sredo kvečjemu 25 stopinj, še manj v notranjosti države, in s tem se bo končala letošnja huda vročina,” je jasen Gregorčič. Dopušča, da se bo ozračje v dneh zatem še segrelo, a tudi v Istri na kvečjemu 30 stopinj Celzija, saj se v drugem delu avgusta noči daljšajo in ohlajajo. “V obdobju po lanskem vročinskem valu v začetku avgusta so termometri še kazali več kot 30 stopinj, toda 35 stopinjam se živo srebro ni več približalo,” poudarja Brane Gregorčič.


Najbolj brano