Punkrockovske počitnice razprodane

Danes se na sotočju Soče in Tolminke začenja osmi festival Punk Rock Holiday, ki s sproščenim vzdušjem brez ograj med nastopajočimi in poslušalci ter udarno glasbo različnih punkrockovskih žanrov in s sporočili zoper nepravični kapitalizem privablja vse več obiskovalcev. Razprodali so skoraj šest tisoč celotedenskih vstopnic. Na prizorišče se letos vračajo Bad Religion.

Bad Religion so leta 2011 tako odprli prvi Punk Rock Holiday, 
letošnjega bodo v petek sklenili.
Bad Religion so leta 2011 tako odprli prvi Punk Rock Holiday, letošnjega bodo v petek sklenili.  

TOLMIN > “Kot že štirje predhodniki je bil tudi letošnji festival septembra razprodan v pičlih desetih urah. Prodali smo med pet in šest tisoč tedenskih vstopnic. To pomeni, da dnevne ne bodo na voljo,” nam je včeraj povedal programski vodja in srce festivala Andrej Sevšek.

Najzvestejši obiskovalci so vstopnice kupili že ob zaključku lanskega festivala, ne da bi sploh vedeli, kakšen bo letošnji nabor skupin. “Nas ne skrbi, ker je program vsako leto vrhunski, “ je bil običajen komentar obiskovalcev že na lanskem festivalu.

Sevšek napoveduje vrnitev ameriške punk rock skupine Bad Religion. Prihajajo še berlinska poslastica Beatsteaks, kalifornijska Lagwagon in Mad Caddies ter mnogi, tudi slovenski bendi.

Od prve izvedbe leta 2011 je Punk Rock Holiday postal v Evropi eden najbolj pričakovanih dogodkov za ljubitelje tovrstne glasbe. Že dolgo ni več v senci velikega brata Metaldays, s katerim deli logistiko in infrastrukturo, ki je na sotočju Soče in Tolminke že pripravljena. Festival punk glasbe je, tako kot Metaldays in reggaeju posvečen Overjam, ekološko ozaveščen, spodbuja ločevanje odpadkov in uvajanje bio razgradljivih kozarcev in ostalega pribora.

Poleg vrhunskega programa je zanj značilna izjemno sproščena atmosfera na eni najlepših festivalskih lokacij na svetu. “Punk Rock Holiday se namesto ograj poslužuje najboljšega vodila: bodi dober človek. To je bistvo punka. Gre za preplet anarhija - sožitje - družba brez prisilnih sredstev in hierarhije. Ponujamo mnogo več kot sorodni festivali, zato je naš tudi v hipu razprodan,” je ponosen Sevšek.

Kampiranje v senci dreves, mediteranska klima, dve festivalski plaži, oder na tako imenovani Rajski plaži s pogledom na smaragdno reko in dobra glasba so glavne vabe. Obiskovalci vsako leto zvedavo krožijo tudi po okoliških turističnih točkah.

“Bad Religion je leta 2011 odprl prvi punk rock festival, letošnjega bo v petek zaključil,” vrnitev kalifornijskih legend punka, melodičnega hardcora in skate punka napoveduje Sevšek. Za Bad Religion, ustanovljene že pred štirimi desetletji, je značilno prepletanje glasbenih slogov, metafor, vokalnih harmonij. Prepričljivi so tako pri prikazovanju osebnih občutij kakor tudi pri posredovanju sporočil o družbeni odgovornosti. Kljub imenu (slaba, napačna religija) njihova besedila niso osredotočena na ateizem in religijo v klasičnem pomenu besede. V ospredju so vprašanja o svobodi.

Težko pričakovani so nemški Beatsteaks, ki bodo zaključili sredin večer. Od leta 1997 so izdali osem albumov. “Spadajo med bolj znane nemške skupine. So nemški Big Foot Mama,” z zasilno primerjavo postreže Andrej Sevšek.

Lagwagon, ki bodo nastopili v četrtek, kljub enajstim albumom ne stremijo k mainstreamovskim uspehom, ampak vztrajajo na underground poti.


Najbolj brano