Slavje koprskih mikropivovarjev in kislic

Na 6. Cameralovem festivalu mikropivovarjev, ki ga je na Titovem trgu obiskalo več kot 3500 ljudi, je največ glasov obiskovalcev prejela nova koprska mikropivovarna Varuh, le ducat glasov manj pa je prejela še ena mlada koprska mikropivovarna 22brewing.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Koprski mikropivovarski festival, ki je svojo pot sicer začel v Čevljarski ulici, se nato za dve leti preselil na Gortanov trg, je z lanskoletno in sploh letošnjo izvedbo z rekordnim številom sodelujočih mikropivovarn (16) na Titovem trgu postal eden najpomembnejših slovenskih mikropivovarskih dogodkov leta.

Temu pritrjuje tudi Jaša Zidar iz prve prave slovenske mikropivovarne Human Fish z Vrhnike, ki je na festivalu prisotna vse od njegovih začetkov. “Če smo se na prvi izdaji mikropivovarji predvsem družili med seboj in uživali na festivalu, je letošnja izvedba popoln preskok. Ne pomnim namreč, da bi se v Sloveniji na enem mestu predstavilo toliko različnih piv, ljudi je bilo res ogromno in še posebej me je veselilo, da so obiskovalci veliko degustirali. Festival pa je nedvomno prerasel v enega osrednjih slovenskih mikropivovarskih dogodkov leta,” meni Zidar.

Glede letošnje ponudbe na festivalu pa pravi, da ga zelo veseli porast tako imenovanih “kislic”, ki so že nekaj časa trend v tujini. Gre za najstarejši pivovarski slog, v katerem so se najbolj izmojstrili Belgijci, ki so specialisti za divjo fermentacijo, novi mikropivovarji pa se igrajo z različnimi okusi z dodajanjem sadja. “To je ena stvar, za katero smo že nekaj let vedeli, da se bo zgodila tudi v Sloveniji. Z letošnjo pestro ponudbo tovrstnih piv na festivalu v Kopru pa lahko zatrdim, da se je ta preskok nedvomno zgodil tudi v Sloveniji. Da, kislice so nova ipa,” še dodaja Zidar.

Tudi primorska mikropivovarska institucija Reservoir Dogs iz Kromberka svoj odlični železni repertoar (ipa, temna ipa in pale ale) v zadnjem času dopolnjuje z izleti v svet kislic, v Kopru pa so predstavili tudi dva nova tovrstna zvarka.

Med najboljšimi na koprskem festivalu pa se je v tem pivskem slogu izkazala mikropivovarna Mad Scientists iz Budimpešte, ki je predstavila dve odlični variaciji z marelico in mangom.

Več o novih koprskih mikropivovarjih Varuh in 22brewing preberite v članku Nove domače mikropivovarske zgodbe


Najbolj brano