Korita poleti na meji

Prometno gnečo in s tem povezano slabo voljo pri turistični točki Tolminska korita po novem blaži usmerjevalna tabla, ki že v Gregorčičevi ulici obvešča o zasedenosti parkirišča. Letos so veliko vlagali v urejanje vstopne točke, v prihodnje bo nujen premislek, koliko obiskovalcev hkrati korita prenesejo in ali bo vstop treba celo rezervirati.

 LED tabla v Gregorčičevi ulici obvešča o zasedenosti parkirišča. Foto: Špela Kranjc
LED tabla v Gregorčičevi ulici obvešča o zasedenosti parkirišča. Foto: Špela Kranjc

ZATOLMIN > S tablo, ki promet usmerja od konca julija, upravljajo redarji na parkirišču pred Tolminskimi koriti. Prek mobilnega telefona nanjo sporočajo o zasedenosti parkirišča oziroma o tem, ali je še kakšno prosto mesto.

Ob polni zasedenosti tabla voznike usmeri nazaj na enega od parkirišč v Tolminu, kjer oznake napotijo na vstopno postajo javnega prevoza z mini busom, ki z velikega parkirišča na Brajdi vozi v Tolminska korita vsako uro od 10.00 do 16.00, vrača se deset minut čez vsako polno uro. Krožil bo do 2. septembra.

Kot pravi Mateja Leban iz tolminskega TIC, se število potnikov na avtobusu povečuje, kar jih zelo razveseljuje. Lani so jih julija in avgusta prepeljali 3300, letos se je že julija številka povečala za petino.

Ker je obiskovalcev Tolminskih korit vedno več, sta se Občina Tolmin in zavod za turizem pred vrhuncem turistične sezone z lastnikom zasebnega zemljišča dogovorila, da ga za plačilo odstopi za parkiranje. Zdaj je na urejenih parkiriščih in na travniku na voljo okoli sto parkirnih mest. Velika pridobitev je tudi razširjena cesta. Občina je naložbo zaključila maja.

“Pri Tolminskih koritih in v soteski smo zadnja leta in tudi letos veliko naredili. Julija in avgusta pa je gneča tako velika, da bomo razmišljali o rezervacijah,” napoveduje direktor javnega zavoda Dolina Soče Janko Humar. Lebanova že vnaprej napoveduje, da bodo presegli lanskoletni rekord 55.000 obiskovalcev. “Toda korita jih prenesejo veliko več, seveda, če so razporejeni na spomladanski in jesenski čas. Veseli nas, da je obiskovalcev izven sezone vse več.”


Najbolj brano