Slap za zaljubljence

V vročinskem valu je kot nalašč izlet v hlad čarobnega slapa Virje s tolmunom zelenih odtenkov. Le nekaj minut hoje je oddaljen od izvira potoka Gljun, ki 20 metrov širok in dvanajst metrov visok slap tudi ustvari. Tam zraven je soteska Srnica z adrenalinskim parkom, ki je primeren tudi za otroke. Na ogled je še akumulacijsko jezero Plužna.

Slap Virje na Bovškem nudi v teh vročih dneh pravo osvežitev.  Foto: Gaj Rosič
Slap Virje na Bovškem nudi v teh vročih dneh pravo osvežitev.  Foto: Gaj Rosič

Osupljivi kotički ob slapu Virje so prava lokacija za sprostitev, za zaljubljence in fotografe. Tam se čas ustavi, glava si odpočije, telo se osveži.

Izhodišče za ogled slapa je Bovec, od kjer cesta vodi mimo cerkve in Kaninske vasi do Plužne in naprej skoraj do akumulacijskega jezera, ki so ga Soške elektrarne ujele v betonsko kotanjo. Dostop je možen z avtomobilom, na koncu ceste so letos uredili parkirišče za približno 50 avtomobilov. Pred mostom čez potok Gljun zavije široka, okoli 50 metrov dolga makadamska pot levo navzdol do slapa. Kot pravijo v zavodu Dolina Soče, bodo prihodnje leto pri slapu postavili ograje in uredili več razglednih platojev. Bolj kot avtomobil priporočamo kolo, saj izlet do slapa ni zahteven, primeren je za otroke, cesta se vije v senci gozda.

Voda tudi v poletni vročini ohranja zgolj pet stopinj Celzija. Skoka v tolmun ne priporočamo. Potok Gljun zbira vodo kaninskega pogorja, zato nikoli ne usahne. Poleti je nizek, voda se pretaka čez kamenje, obraslo z mahom, v spomladanskem času, ko se topi sneg, potok narase, čez slap Virje bruha ogromno vode. Izlet lahko zaključite s simpatično, nezahtevno adrenalinsko dogodivščino v bližnji soteski Srnica, po kateri je speljana zavarovana plezalna pot, ki tudi najmlajšim ponuja učno uro alpinističnih tehnik. Tisti, ki se na jeklenice ne bi podali, lahko z brega navzdol opazujejo veščine ostalih. Do slapa vodi pot tudi mimo igrišča za golf. Odcep z glavne ceste na levo je tri kilometre pred Bovcem.


Najbolj brano