Šest kandidatov za vrh

Jutri bodo odigrali vse tekme prvega kroga druge sezone razširjene druge slovenske nogometne lige. V prvi sezoni se je nova formula izkazala za popoln zadetek v polno, letošnja pa obeta še za odtenek bolj izenačene boje.

V novi sezoni druge SNL se obeta veliko razburljivih trenutkov. Foto: Jure Batagelj
V novi sezoni druge SNL se obeta veliko razburljivih trenutkov. Foto: Jure Batagelj

KOPER > Vpogled v spremembe v ekipah, ki ne tekmujejo v prvi ligi, je precej težji, saj jih ekipe večinoma ne objavljajo sproti, deloma pa so spremembe razvidne v objavah registracijske komisije Nogometne zveze Slovenije.

Konkurenca bo izostrena

V sezoni, v kateri ima primorski nogomet kar pet klubov, torej slabo tretjino lige, je konkurenca za sam vrh nekoliko bolj izenačena kot je bila minulo sezono, ko sta bila v glavni vlogi Mura in Nafta. Murskosoboški ligaš je kmalu zaigral s prestavo više in že po prvem delu prvenstva je bilo jasno, kdo bo novi prvoligaš. Mura je bila v vseh pogledih pred tekmeci - po proračunu (med 600.000 in 700.000 evri), igralskem kadru in številu privržencev. Nafta je v ciljnem izteku sezone zaostala za Dravo, ki je nato izgubila v kvalifikacijah za prvo SNL s Triglavom. Tako Nafta kot Drava tudi letos sodita v ožji krog favoritov za vrh, med katere je potrebno prišteti še oba ljubljanska kluba, Ilirijo in Bravo, občasnega prvoligaša iz Radomelj in sežanski Cherrybox 24 Tabor. V prvem krogu bo najbrž najbolj zanimiv prav dvoboj Bravo : Tabor. Oba kluba sta kadrovala ambiciozno. Bravo veliko vlaga v mlade in razvoj, njihov finančni motor je bogati poslovnež Darko Klarič, ki je dolgo vlekel niti v celjskem nogometnem prvoligašu. V Šiško so pripeljali izkušenega Luko Žinka, iz Ankarana se je tja preselil Matej Zemljak, prišlo je še nekaj mladih igralcev. Njihov “proizvod” je Jaka Bijol, ki je iz Velenja prestopil v moskovski CSKA, Haris Kadrić pa v Olimpijo. O sežanskih “češnjicah” smo že obširno pisali, uspeli pa so tudi registrirati vse igralce, med njimi je še dodatno, deveto ime Marsel Stare iz Domžal. V Iliriji so imeli nekaj različnih pogledov znotraj vodstva kluba, a kljub vsemu pravijo, da želijo na vrh. Napad na prvo ligo odkrito napoveduje Nafta, ki jo še naprej vodi Franc Fridl. Med znanimi imeni so pridobili Arpada Vaša in Alena Ploja. Radomeljčani, ki imajo za sabo precej spremenljivo sezono, so pripeljali pet novih igralcev. Ptujski Dravi je spodrsnilo na zadnjem koraku do prve lige, vendar pa letos te ne napovedujejo glasno, saj je bilo slišati, da proračun kluba ni uspel dohajati ambicij. V ekipi ostajata veteran Aleš Čeh in trener Simon Sešlar.

Spremembe v drugi SNL

V prvo SNL je napredovala murskosoboška Mura, ki je tam zamenjala NK Ankaran-Postojno. V tretjo SKL sta izpadla Zarica in Veržej. Zamenjala sta ju v kvalifikacijah prvakov tretje SKL uspešna Vitanest Bilje in Beltinci.

Kdo s kom za uvod

Edina tekma v prvem krogu na primorskih tleh bo dvoboj obeh novincev v ligi, Vitanesta Bilj in Beltincev. Prekmurci, ki so v časih Potrošnika igrali tudi v prvi ligi, so tako kot Biljenci zadržali igralce, nove moči pa so poiskali v okoliških klubih, ki jih v Prekmurju ne manjka. Trener je Zlatko Gabor, ki ima drugoligaške izkušnje iz Veržeja. Ankaran-Postojno čaka vrnitev v “domače” kraje. Na Koroškem so lani preživeli veliko dni, zdaj pa jih čaka gostovanje v Ravnah pri Fužinarju. O nekdanjih prvoligaših je jasno le to, da bo ekipa skoraj v celoti prevetrena in naslonjena na tujce. Fužinar je po obstanku v ligi nekoliko prevetril ekipo in v svoje vrste privabil tudi Japonca Yuto Sasakija. Dekanski Jadran bo gostoval na Dobu, moštvo Nedžada Okčića pa je včeraj registriralo še nekaj igralcev, tudi napadalca Adnana Ahmetovića iz NK Maribor, sicer nekdanjega igralca FC Koper.


Najbolj brano