Na slovesnosti pri Ruski kapelici izpostavili pomen miru

Pri Ruski kapelici pod Vršičem je danes potekala spominska slovesnost ob 102. obletnici postavitve kapelice, ki se jo je poleg slovenskih predstavnikov udeležila tudi uradna delegacija Rusije. Častni pokrovitelj slovesnosti, predsednik republike Borut Pahor, je poudaril, da je prizadevanje za trajen mir najbolj plemenito stremljenje človeštva.

 Foto: Tamino Petelinsek/STA
Foto: Tamino Petelinsek/STA

VRŠIČ > Kot je v nagovoru dejal Borut Pahor, lahko današnjo žalno slovesnost štejemo za začetek svetovnega obeleževanja konca prve svetovne vojne, ki se bo novembra sklenilo v Parizu. "Letos se spominjamo konca tega tragičnega zloma človečnosti. Spominjamo se neskončne sreče in velikanskega upanja, ki sta končno po štirih letih navdušeno odmevala namesto topovskih granat," je dejal.

Ali smo se iz minulih vojn naučili dovolj?

Toda tudi to obletnico, obletnico konca vojne, po Pahorjevih besedah spremljajo na nek način mešani občutki. Človeštvo se namreč iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo. "To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je izpostavil Pahor.

Upanje za trajni mir po njegovem mnenju obstaja. "Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najbolj plemenito stremljenje sodobnega človeštva," je poudaril predsednik in pozval k preprečevanju sleherne nestrpnosti in nasilja.

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele, obnovili pa so tudi grobove ruskih ujetnikov pri Erjavčevi koči ter očistili in obnovili grob neznanega vojaka ob kapelici. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena.

“Na nestrpnost in nasilje se nikakor ne smemo navaditi”

Ob tem se je dotaknil nedavnega napada na novinarja in snemalca Planet TV, ki ga je označil za "v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh nas". "Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti za sožitje. Na nestrpnost in na nasilje se nikakor ne smemo navaditi," je opozoril.

Obdobje miru je po Pahorjevem mnenju čas, ki ga moramo izkoristiti za neomajno vero vanj: "S svojimi ravnanji in odločitvami moramo dokazati, da prav nobeno od vprašanj, ki nam jih zastavlja naš razvoj, ne postavlja pod vprašaj miru samega. To je dolg, ki ga vračamo žrtvam vseh vojn, in to je odgovornost, ki jo imamo do njihovega spomina in do prihodnosti novih rodov."

Dodal je, da z ruskimi oblastmi potekajo pogovori o postavitvi spomenika Slovencem, padlim v prvi svetovni vojni na ozemlju Rusije. "Vojne grozote niso pozabljene, a nas zdaj naprej žene odgovornost za mirno in varno prihodnost naših otrok. Sami ne moremo zagotoviti miru, skupaj pa ga lahko. V času vojne vsak dan sanjamo o miru. Ko je čas miru, pozabimo sploh razmišljati o njem," je še poudaril predsednik.

Edinstven kraj, ki Ruse globoko gane

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov. Ruska kapelica je po njegovih besedah edinstven kraj, ki globoko gane vsakega Rusa. "Tu začutimo povezavo med stoletji in generacijami, ki nas združuje tako s predniki kot zanamci. Simbolično je, da je kapelica preživela vse te zgodovinske kataklizme, ki jih je Evropa doživljala v zadnjem stoletju - ko so nastajale in se rušile države ter spreminjale meje," je dejal.

Kapelica po njegovih besedah poziva k ohranjanju zgodovinskega spomina in medsebojnih vezi. Opominja nas, da ne smemo ignorirati naukov zgodovine. Pozdravil je tudi dejstvo, da je v zadnjih letih postala kraj zelo produktivnih rednih formalnih in neformalnih srečanj na vseh nivojih: "Širimo stike na vseh področjih, tudi poslovnih. Poglablja se zaupanje med državama in narodoma."


Najbolj brano