Heavy metal kralji so izpolnili pričakovanja

Ko je veliki oder v četrtek zvečer zagorel v virtualnem ognju in so zazveneli rifi težko pričakovanih heavy metal kraljev Judas Priest, je letošnji razprodani Metaldays festival doživel vrhunec. Tudi letos je v multinacionalnem mestu na sotočju Soče in Tolminke vse gladko teklo, niti ene kritične pripombe ni bilo slišati. Druščina metalcev pa postaja turistično zelo zvedava.

 Foto: Miha Koron
Foto: Miha Koron

TOLMIN > Do zadnjega kvadratnega metra napolnjeno prizorišče je v četrtek zvečer skupaj s pevcem angleških Judas Priest Robom Halfordom med drugim pelo refrene marca izdanega studijskega albuma Firepower, s katerim je bila usklajena tudi “ognjena” scenografija. Spet so z odra v metal maniri prihajala sporočila o uporu krivicam, o svobodi ... Lahko bi rekli, da so Judas Priest z glasbo in opravo pripravili elegantno heavy metalsko predstavo in izpolnili pričakovanja. Pri njih ni pačenja in šemljenja, so gospodje, virtuozi na svojih instrumentih. Tudi cena je temu primerna. Metaldays je zanje odštel doslej največ denarja.

Za tiste, ki so manj vajeni in morda nezaupljivi do ženskih heavy metal bendov, je bil nastop Girlschool dobra šola. Prav tako angleška skupna deluje že od leta 1978 in je postala navdih za mnoge ženske rock glasbenice. Glede na njihovo poskočnost in postavnost je težko verjeti, da tri članice v bendu igrajo že štiri desetletja.

Prekrasne izkušnje v raju na zemlji

Sprehod po prizorišču je razkril, da se v sončni pripeki več poslušalcev zadržuje v senci dreves pod manjšim odrom Boško Bursać, ki z glasbeno ponudbo ne zaostaja za velikim. Predsinočnjim je z njega zvenel angelski glas vsestranske danske glasbenice Amalie Bruun oziroma Myrkur, ki se spogleduje z gotic in black metalom, tudi s folk rockom.

Tudi letos vsi obiskovalci, s katerimi smo se pogovarjali, niso mogli prehvaliti posrečene kombinacije glasbenega festivala in počitnic v naravi. “Tu imate raj na zemlji,” so se ponavljali. Corey iz Belgije je festival obiskal prvič, njegov prijatelj Riccardo pa drugič. Oba sta sicer privrženca melodičnega metala, brutalna glasba jima ni preveč blizu. Na Riccardovem spisku so bili letos Alestorm, Battle Blast, Ensiferum in Children of Bodom, ki so včeraj zaokrožili koncerte na velikem odru. Judas Priest je poslušal že na šestih koncertih, zato zanj niso bili glavni izziv. “Srečen sem, da sem prišel, to je prekrasna izkušnja. Obiskal bom Tolminski muzej, Kozlov rob pa je zame previsok,” se je pošalil Corey.

Tudi prva svetovna vojna jih zanima

V Slovenski vasi smo sredi pogovora s posoškimi ustvarjalkami Majo, Jano, Matejo, Natašo in Petro srečali Angelo iz Kostarike: “Veliko potujem okoli, iščem lepe naravne kotičke, pri vas je najlepše. S soprogom metalcem bova nadaljevala počitnice na morju, na Krku.” Lilija in Aleksej iz Moskve sta na svoji koži občutila pomanjkanje javnih prevozov. Po ogledu Kobarida sta zamudila avtobus za vrnitev v Tolmin. Pešačila sta 17 kilometrov in si nato dva dneva celila žulje.

“Ugotavljava, da so metalci zelo zvedavi ljudje, vse jih zanima, hvaležni so za informacije,” sta pripovedovali Darja in Jasna pri stojnici Tolminskega muzeja ob vhodu v Nemško kostnico, ki je brezplačno na ogled. “Zelo spoštujejo našo skrb in pietetni odnos do pomnikov prve svetovne vojne. Ko prebrskajo promocijsko gradivo, bi radi obiskali Javorco, ostaline na Kolovratu, nekateri celo iščejo prednike, ki so padli na soški fronti. Težava je s pomanjkanjem organiziranih prevozov. Zdi se nama, da so tu še velike rezerve,” ponujata v razmislek. Cerkev Sv. Duha v Javorci je bila v nedeljo prizorišče svojevrstne metal poroke - mladoporočenca iz Španije sta se v družbi prijateljev v cerkvi še duhovno zaobljubila.

Vse več domačinov prihaja na ogled festivalskega prizorišča. Po prizorišču se je sprehajala tudi družina Grosar iz Modreja s tremi majhnimi otroki, za katere je vstop brezplačen. Marsikaj je videti, ker se metalci na festival skrbno pripravijo z izzivalnimi in domiselnimi opravami.

Letos so uredili območje Pod Brajdo. V dogovoru so odmaknili šotore, iz katerih se je v preteklosti širila moteča glasna glasba, ki so jo navijali s pomočjo agregatov. “Zdaj je vse v redu. Ob tem naj dodamo, da smo se pritoževali zgolj zaradi hrupa iz šotorov,” poudarjajo stanovalci soseske. Nastal je občutek, kot da so proti festivalu: “Nismo proti metal festivalu, z organizatorji dobro sodelujemo.”


Najbolj brano