Začenja se boj za odličja

Slovenski rokometaši so na evropskem prvenstvu do 20 let izpolnili cilj. V današnjem polfinalu se bodo ob 19.30 pomerili z najprijetnejšim presenečenjem zaključnega turnirja, Portugalsko.

Domen Makuc (z žogo) je prispeval nekaj ključnih potez za uvrstitev mladih slovenskih rokometašev 
v polfinale. 

 Foto: Slavko Kolar/EHF
Domen Makuc (z žogo) je prispeval nekaj ključnih potez za uvrstitev mladih slovenskih rokometašev v polfinale.  Foto: Slavko Kolar/EHF

CELJE > Če so slovenskim upom tudi zavoljo prednosti domačega igrišča pripisovali lepe možnosti za uvrstitev v zaključne boje, pa je le malokdo pričakoval, da se bo za odličje potegovala tudi Portugalska. Drevišnji tekmec na absolutni ravni ne sodi med rokometne velesile, a je dosedanji razplet na igrišču pokazal drugačno sliko. Že za uvod so Portugalci spravili na kolena nemara najmočnejšo reprezentanco na evropskem prvenstvu (EP) Francijo, v drugi skupinski del pa so napredovali s popolnim točkovnim izkupičkom, potem ko so ugnali še Dansko in Madžarsko.

Tudi v nadaljevanju se Portugalci niso zaustavili. Pot v polfinale so si utrli že z zmago nad španskimi sosedi, ki premorejo precej bogatejšo rokometno izročilo. Portugalci pa se niso ozirali na tradicijo in si še pred zadnjim krogom priigrali najboljše izhodišče v drugem skupinskem delu. Za konec so si lahko privoščili poraz brez posledic proti Hrvatom. Strelskega počitka pa si ni privoščil Diogo Silva. Desni zunanji rokometaš Porta je bil najučinkovitejši posameznik na vseh petih odigranih dvobojih EP, pri čemer je dosegal tudi dvomestno število golov. Ve se torej, od kod preti največja nevarnost za slovenska vrata. Res pa je, da tovrstni igralci zlepa ali zgrda izpolnijo strelsko kvoto, zato bo morda vredno zapreti dostopne poti soigralcev.

Bomo videli, kakšen recept bodo uporabili izbranci Saše Praprotnika, ki mu na klopi pomaga koprski trener Vanja Kralj. “Fantje si za doslej opravljeno zaslužijo čestitke. Upam pa, da bomo v dvobojih za odličja še dvignili raven naših predstav,” je povedal slovenski selektor po uvrstitvi v polfinale. Slovenski rokometaši so si po porazu z Nemčijo na odločilni tekmi za napredovanje proti Islandiji precej bolj enakomerno razdelili strelski izkupiček v napadu, kjer je Domen Makuc prispeval tri gole. V polfinalu pa bo nemara še pomembnejša povezovalna vloga Rodičana v slovenski igri. V tovrstnih dvobojih pogosto odloča obramba. Na obračunu z Islandijo je bila, kar nakazuje že izid 25:21, na želeni ravni tako kot tudi vratar Gašper Dobaj, ki je ubranil dvanajst strelov.

Seveda bo dobrodošla tudi podpora domačih privržencev, ki utegnejo v lepem številu napolniti dvorano Zlatorog, kjer se bosta v prvem polfinalnem dvoboju ob 17.30 pomerili Nemčija in Francija. V nedeljo bosta tekmi za odličja. Finale bo ob 17.30, dvoboj za tretje mesto pa ob 15.30.


Najbolj brano