Trendi se spreminjajo

Nogometaši Gorice bodo že danes v Celju odprli drugi prvenstveni krog. Zmaga nad Olimpijo je bila pravšnja spodbuda za nadaljevanje nove sezone, v katero so gostitelji krenili s porazom.

Nogometaši Gorice (v belih dresih) bodo v Celju poskušali 
nadgraditi zmago z Olimpijo iz uvodnega kroga.  Foto: Leo Caharija
Nogometaši Gorice (v belih dresih) bodo v Celju poskušali nadgraditi zmago z Olimpijo iz uvodnega kroga.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Na osrednjem celjskem stadionu so Novogoričani praviloma kazali igrive in učinkovite predstave. Trend se je obrnil v preteklih dveh sezonah. V zadnjem prvenstvu so knežje mesto obakrat zapustili sklonjenih glav, pri čemer jim ni uspelo zatresti mreže tekmeca. Tudi sezona 2016/17 ni bila v tem pogledu nič boljša. Na dveh tekmah so dosegli en gol za eno točko. Zato pa so bili Novogoričani precej bolj razigrani na dvoboju v Celju pred tremi leti.

Obračun je zaznamovala kopica zasukov, gostje pa so si priigrali zmago 3:2 v sodnikovem podaljšku. Igralec tekme je bil takrat 21-letni Amel Džuzdanović, ki je zaznamoval sila uspešno poletje, v katerem so Novogoričani nanizali sedem zmag. Huda poškodba kolena je nato posegla v kariero ustvarjalnega nogometaša zvezne vrste in ga za daljše obdobje oddaljila od zelenic. Novogoričani so ob koncu jeseni še enkrat gostovali v Celju in iztržili neodločen izid. V učinkoviti predstavi s štirimi goli je svoj ognjeni krst na prvoligaških zelenicah dobro prestal takrat 18-letni Leon Marinič.

1

gol in remi so Novogoričani zabeležili na zadnjih štirih tekmah v Celju

Na uvodnem prvenstvenem dvoboju letošnje sezone z Olimpijo sta si Marinič in Džuzdanović predala štafetno palico na igrišču. Večji del tekme je na zelenici prebil Marinič, ki ga je v zadnjih 20 minutah zamenjal Džuzdanović. Zanimivo bo videti, ali se bo tudi v nadaljevanju sezone novogoriški trener Miran Srebrnič posluževal sistema rotacije med obema nogometašema, ki v dvoboju z Ljubljančani sicer nista posebej izstopala. Nemara bodo njuni vlogi poleg forme opredeljevale moštvene potrebe oziroma ravnotežje v igri.

Napadalne veščine Mariniča in Džuzdanovića niso sporne, čeravno se njuna nogometna profila razlikujeta. Kdo bo več ali manj igral, bo torej v dobršni meri odvisno od obrambne zavzetosti in discipline v igri ter tekmeca. En dvoboj je sicer premalo za ocene, a zdi se, da je novogoriški trener za uvodni del sezone dobil obris udarne enajsterice. “Vsako tekmo je treba začeti s takšno miselnostjo in pristopom, kot smo ga z Olimpijo. Celjani težijo k igrivosti, zato se v vsakem primeru obeta zanimiv dvoboj. Lepo bi bilo, če bi nadgradili zmago s prve tekme in iztržili kakšno točko,” je povedal Srebrnič.

Sprememb v dvoboju, ki ga bo sodil Ljubljančan Dejan Balažič, tako ne gre pričakovati, nemara pa bi lahko prišlo do kakšne rošade v domačih vrstah. Celjani so proti Aluminiju imeli, a tudi zapravljali priložnosti. Edini gol ob porazu 1:2 je iz enajstmetrovke dosegel nemara najvidnejši posameznik Rudi Požeg Vancaš, ki ostaja v celjski izložbi za morebiten prestop na odmevnejšo nogometno sceno.

Domači trener Dušan Kosić je v pretekli sezoni še lovil pravo mero med pragmatičnostjo in privlačnostjo, letos bo poskušal vse skupaj še nadgraditi z uvrstitvijo, ki prinaša nastop v evropskih pokalih.


Najbolj brano