Pestra izbira v Glinščici

Naravo in športno-rekreativne možnosti, ki jih ponuja dolina Glinščice, odkriva vse več ljudi. Med njimi največ Tržačanov, ki jim je soteska Glinščice oziroma Val Rosandra tik pred nosom. Izhodišče njihovih izletov je informacijsko središče v Boljuncu. Podobno pa nastaja tudi na slovenski strani, v vasi Klanec.

Eden od najbolj značilnih pogledov na dolino Glinščice je pogled 
na več kot 30 metrov visok slap. Foto: Helena Race
Eden od najbolj značilnih pogledov na dolino Glinščice je pogled na več kot 30 metrov visok slap. Foto: Helena Race

Dolina Glinščice, ki je razglašena za rezervat, na približno 12 kilometrih, kolikor je dolg ta potok, ki dolini daje ime, ponuja vse, kar si je mogoče zamisliti. Ker je že od nekdaj predstavljala naravno povezavo med morjem in zaledjem, so v njej našli arheološke ostaline, ostanke gradišča in obrambnega zidu, vidni so ostanki rimskega vodovoda iz 1. stoletja, ki je napajal takratni Trst, visoko na pobočju stoji cerkvica sv. Marije na Pečah iz 16. stoletja, na Glinščici in njenih pritokih je bilo nekdaj 32 mlinov ... Danes pa je dolina najbolj priljubljena med športniki in rekreativci. Nudi številne pohodniške poti, ki zaradi kamnite soteske in 32 metrov visokega slapa vzbujajo občutek hoje po visokogorju.

Ena od poti, ki jo predlagajo na spletni strani www.riservavalrosandra- glinscica.it (ki nudi vse informacije tudi v slovenščini), vodi iz Boljunca v dolino Glinščice, na pot številka 1, do Marijine cerkve in slapa, nato v vasico Botač, od koder se dvigne na nekdanjo železniško progo in po njej do poti številka 15. Od tam se pohodniki lahko povzpnejo še do razgledišča pri vasi Jezero, nato pa se vrnejo na progo in spustijo v dolino. Za takšno turo bodo potrebovali približno tri ure in pol. Poleg pohodnikov v dolino radi zahajajo tudi kolesarji, ki se vozijo po nekdanji železniški progi med Trstom in Kozino, ki so jo zaprli leta 1959, ohranjeni pa so predori in mostovi.

Poleg tega pa strme kamnite stene nudijo več sto opremljenih plezalnih smeri, v katerih lahko plezalci preskušajo svojo spretnost vse leto, tudi pozimi.


Najbolj brano