Ko so briški vinarji še streljali v zrak

Bricem se ne bo treba več bati toče - tako se je glasil naslov članka, ki so ga Primorske novice objavile takoj po tem, ko je bil daljnega leta 1953 na Dobrovem v nedeljo, 19. julija, zbor vseh briških strelcev proti toči in njihovih pomočnikov. Teden kasneje je bil objavljen intervju z briškim rojakom v Ljubljani, prof. dr Oskarjem Reyo, ki je zaposlen na meteorološkem zavodu v Ljubljani in je tudi predsednik republiškega odbora za obrambo proti toči.

V spomin na stare sta Andrej Colja in Andrej Ambrožič izstrelila ognjemetno raketo. Foto: Leo Caharija
V spomin na stare sta Andrej Colja in Andrej Ambrožič izstrelila ognjemetno raketo. Foto: Leo Caharija

CEROVO > Pobudnika družabnega srečanja 65 let po prvem dnevu vaj v streljanju proti toči sta Andrej Colja in Alenka Pegan Colja iz Medane. In prav na Andrejevem zemljišču pod Cerovim se nahaja ena zadnjih hišk, ki so jih takratni briški strelci proti toči uporabljali za skladiščenje raket na mestu izstreljevanja. V Brdih je bilo za preprečevanje toče takrat postavljenih 26 strelskih postaj v petih obrambnih linijah od zahoda proti vzhodu, kakor so običajno prihajale nevihte. Zakaj ravno Brda kot prva taka obrambna linija proti toči? Zato, je takrat pojasnil Oskar Reya, ker so tisto leto ostala nedotaknjena po močni pozebi, ki je prizadela celotno Slovenijo. Velik del pogovora je bil namenjen tehničnemu opisu delovanja protitočne obrambe ter delu strelcev in njihov pomočnikov, ki so to dejavnost izvajali.

Da ne bi pozabili na stare čase, ko so briški vinarji še streljali v nebo, se je v Cerovem zbrala pisana druščina, med njimi sin nekdanjega strelca obrambe pod Cerovim Andrej Ambrožič.


Najbolj brano