Bele zalivke so brezplačne le za nekatere

Zavod za zdravstveno zavarovanje je izdal nova navodila zobozdravnikom glede uporabe belih zalivk. Po novem je za otroke do 15. leta starosti, nosečnice in doječe matere standardna zalivka bela. Bo pa lahko zobozdravnik še vedno vstavil tudi amalgamsko zalivko, če bo to nujno iz zdravstvenih razlogov.

Od 1. julija letos se v Evropski uniji opušča uporaba amalgama za 
zobne zalivke.
Od 1. julija letos se v Evropski uniji opušča uporaba amalgama za zobne zalivke. 

LJUBLJANA > Skladno z evropsko uredbo se od 1. julija letos opušča uporaba amalgama, sprva za določene skupine prebivalstva, in sicer za doječe matere, nosečnice in otroke. Zato so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravili spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerih imajo te skupine brezplačne bele zalivke.

Zobozdravniki pozdravljajo te novosti. “Že sedaj so bele zalivke strokovni standard. ZZZS je plačnik določenega dela zdravstvenih storitev in bi moral biti samo to. Na žalost pa v Sloveniji zdravstveno politiko vodi zavarovalnica, ZZZS, namesto stroke,” pravi doktorica dentalne medicine Sabina Markoli, ki hkrati opozarja še na drugo plat novosti: “To, da bo ZZZS financiral bele zalivke, ob enakem obsegu sredstev za zobozdravstvo lahko pomeni manj opravljenih storitev - bela zalivka ima višjo ceno oziroma več točk - in s tem teoretično tudi uvedbo ali podaljšanje čakalnih dob.”

Sabina Markoli

zobozdravnica

“To, da bo ZZZS financiral bele zalivke, ob enakem obsegu sredstev za zobozdravstvo lahko pomeni manj opravljenih storitev - bela zalivka ima višjo ceno oziroma več točk - in s tem teoretično tudi uvedbo ali podaljšanje čakalnih dob.”

Izvajalci, ki bodo ZZZS obračunali bele zalivke za nosečnice ali doječe matere, morajo glede na navodila v okrožnici zapisati stanje zavarovanke v kartoteko. Doječa mati lahko dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje do 18. meseca starosti otroka.

Če so izvajalci vstavili pri teh skupinah bele zalivke v obdobju med 1. julijem in koncem avgusta, na ZZZS predlagajo, da te storitve obračunajo septembra.

Ljudje se odločajo za bele zalivke po dogovoru z lečečim zobozdravnikom. Doplačila za bele zalivke so različna, odvisna so od uporabe diagnostičnih in terapevtskih aparatur in materialov, porabe časa ter znanj in veščin zobozdravstvenega osebja.

Novosti glede belih zalivk veljajo samo za omenjene skupine, ostalim bodo zobozdravniki vstavili amalgamske, če ne bodo pristali na doplačilo. Sabina Markoli pravi, da s tovrstnimi zalivkami načeloma nič ne tvegamo, razen ob dokazani škodljivosti za posameznika. “Razširjeni strokovni kolegij za stomatologijo je pred dvema letoma objavil stališče, da je amalgam - ob varni uporabi in primerni skrbi za amalgamske odpadke - v določenih kliničnih primerih lahko material izbora,” pojasnjuje Markolijeva in dodaja, da se je so morebitni zamenjavi smiselno pogovoriti z zobozdravnikom.


Najbolj brano