Vozniki tovornjakov in avtobusov pod drobnogledom

Danes se v Sloveniji in v večini evropskih držav začenja poostreni nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, s katerim želijo policisti zmanjšati število kršitev predpisov pri prevozu tovora in potnikov. Nadzor bo trajal do nedelje.

Policisti bodo do nedelje nadzirali tudi tehnično brezhibnost 
tovornih vozil in avtobusov.
Policisti bodo do nedelje nadzirali tudi tehnično brezhibnost tovornih vozil in avtobusov.  

SLOVENIJA > Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, povezane s trajanjem vožnje in obveznimi počitki ter odmori voznikov, podrobneje bodo preverjali morebitne manipulacije tahografov. Pod drobnogledom bo tudi tehnična brezhibnost vozil. Nadzirali bodo ustreznost listin in ali je na tovornih vozlih tovor pravilno naložen in pritrjen, pa tudi ali vozniki s tovorom vozil niso preveč obremenili.

Poleg tega bodo opazovali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, kar lahko nevarno zmanjša njihovo zbranost med vožnjo, in ali so pripeti z varnostnimi pasovi. Skrbijo namreč podatki agencije za varnost prometa, da so vozniki tovornih vozil in avtobusov med tistimi, ki pogosto pozabijo na varnostni pas. Po podatkih agencije namreč le 67 odstotkov šoferjev tovornjakov za svojo varnost poskrbi tudi tako, da se priveže z varnostnim pasom, še slabši pa so podatki o voznikih avtobusov - ti v povprečju varnostni pas uporabljajo le v 36 odstotkih.

Policisti voznikom tovornjakov in avtobusov svetujejo, naj upoštevajo predpise glede odmorov in počitkov, in to zaradi lastne varnosti, ne pa zaradi visokih kazni. “Pomembno je, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila - še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom - pripelje do hude prometne nesreče,” svarijo policisti voznike. Svetujejo jim, naj ukrepajo že ob prvih znakih zaspanosti in si privoščijo krajši spanec, popijejo kavo in šele nato nadaljujejo vožnjo.

Nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov koordinira agencija za varnost prometa. Tokratna akcija bo usmerjena predvsem k opozarjanju na najpogostejše kršitve, od neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti, neupoštevanja obveznih počitkov in odmorov do goljufij pri uporabi tahografov.

Lani je po podatkih agencije v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet ljudi, leto poprej 14, leta 2015 pa 17. Med devetimi smrtnimi žrtvami so bili trije vozniki tovornih vozil, trije pešci, dva potnika in voznik osebnega avtomobila. Sicer pa na agenciji ugotavljajo, da v zadnjih petih letih izstopa predvsem število smrtnih žrtev v nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti. Največ najhujših nesreč se zgodi na avtocestnem križu.

V zadnjih letih pa se je med povzročitelji nesreč tovornih vozil povečal delež tujih voznikov tovornih vozil, ki je lani znašal 39 odstotkov vseh nesreč tovornih vozil. Podoben trend so zabeležili tudi letos - delež tujih povzročiteljev nesreč se je povečal na 41 odstotkov.


Najbolj brano