Na počitnice s “tastarim”

S poletnih počitnic vsi želimo prinesti domov dobre posnetke. Če nimate dovolj denarja za nov fotoaparat ali za še dražji nov telefon, brez skrbi, morda je čas za nakup rabljenega fotoaparata. Na kaj moramo biti pozorni, kje jih lahko kupimo ter in kako se odločamo za novo-staro opremo, pa v nadaljevanju. Spletna prodaja ponuja ogromno, a dobro je aparat videti v živo.

Telo modela nikon D800 s 45.000 opravljenimi škljoci je na voljo  že od 899 
evrov.
Telo modela nikon D800 s 45.000 opravljenimi škljoci je na voljo že od 899 evrov. 

Če se odločate za nabavo ali zamenjavo starega aparata in razmišljate o nakupu rabljene fotografske opreme, najprej pride do dileme, kaj in kje kupiti? Slovenci že dlje časa nakupujemo na spletu, ampak le nove stvari, za stare se prepustimo občutku med brskanjem po malih oglasih na bolhi ali po novem na portalu letgo.

Največja težava je v nas samih. Težko se ločimo od rabljene stvari, zato se nas večina odloči za nakup novega aparata. Slovenci bolj cenimo lastno rabljeno opremo kot pa novo, to pa ne velja samo za fotoaparate, temveč tudi za drugo premoženje, na primer avtomobile in hiše. A kdor razmišlja drugače in se želi znebiti stare opreme, mora to storiti tako, da jo ponudi po ugodnejši ceni od ostalih, saj je izbira na spletu velika.

Pozor na razpoložljivost rezervnih delov

Pri nakupu rabljene opreme je treba pri novejših modelih digitalnih aparatov pogledati stanje vklopov zaklopa, saj bomo tako ugotovili, koliko je prejšnji lastnik z aparatom fotografiral. Pri modelih z elektronskim zaklopom to ni možno, a sta pomembna datum nakupa in stanje obrabljenosti. Ker se proizvajalci elektronskih naprav ponavadi obvežejo, da bodo rezervne dele za napravo garantirali še deset let po prenehanju njene prodaje, je pomembno pogledati, kdaj je proizvajalec začel z izdelavo naprave oziroma prenehal s prodajo. Tako je na primer eden uspešnih digitalnih aparatov nikon D70, ki ga na spletu odlično ohranjenega dobite za 60 evrov, prišel na trg leta 2004, rezervni deli zanj pa so bili dobavljivi do leta 2014. Ob tem je treba vedeti, da je kasnejše morebitno popravilo vprašljivo.

Torej kaj izbrati in kje? Ker pri nabavi novega zaupamo trgovcu, je najbolje, da tako ravnamo tudi pri rabljenem, saj prodajalec za nas prevzame določena tveganja ter aparat pregleda, ker ga kasneje komisijsko prodaja. Tako dobimo pregledan aparat ter primerno garancijo, če jo ponuja.

Pri sosedih več izbire kot pri nas

Na slovenskem trgu so se v začetku leta 2018 kot prvi na slovenskem lotili prodaje rabljene foto opreme pri Foto Beseničarju v Ljubljani. Drugače se potrošniki moramo obrniti čez mejo v Italijo ali Avstrijo. Tam je zaradi velikosti trga kar nekaj zanimivih trgovcev rabljene fotografske opreme. Fizično je Primorcem najbližja trgovina Attualfoto v Trstu, štajercem pa Digitalcameragraz.com ter foto Koeberl (oba v Gradcu) ali pa največji spletni prodajalec v sosednji pokrajini Veneto rcefoto.com. Tujina ponuja neprimerno večjo izbiro modelov, seveda preverjenih, česar pa ne moremo reči za prodajo prek malih spletnih oglasov.

Stanje aparata, ki ga izbiramo, naj bo vsaj B, B+ ali pa A. To pomeni, da je prejšnji lastnik z aparatom ravnal lepo in mu ni služil zgolj kot orodje. Rabljen fotoaparat priporočam, ko posameznik izkaže željo po ustvarjalni fotografiji ali pa sam odkrije, da zanjo potrebuje aparat, ki mu omogoča več ustvarjalnosti, kot jo omogoča telefon ali kompaktni aparat. Po nakupu rabljenega aparata vam ne bo toliko žal, če boste ugotovili, da vam ne ustreza in da potrebujete še boljšega. Takrat rabljenega lahko uporabite za rezervnega ali pa ga obdržite za drug namen, odvisno od vaših fotografskih ustvarjalnih želja.


Najbolj brano