Ekip(n)a zmaga

Pihalni orkester Komen se je udeležil festivala MID Europe, ki je v 21-letni tradiciji v Schladmingu gostil številne prepoznavne pihalne orkestre. Na odru kongresnega centra je v soboto nastopil na festivalskem koncertu, v nedeljo pa je na mednarodnem tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov Mednarodne konfederacije glasbenih zvez CISM v sklopu festivala dosegel 93,13 točke in osvojil prvo nagrado.

Članice in člani Pihalnega orkestra Komen z dirigentom Matijo 
Tavčarjem so se tako veselili uspeha na tekmovanju v Schladmingu. Foto: Elisabetta Tenze
Članice in člani Pihalnega orkestra Komen z dirigentom Matijo Tavčarjem so se tako veselili uspeha na tekmovanju v Schladmingu. Foto: Elisabetta Tenze

SCHLADMING > Leta 1996 ustanovljeni Pihalni orkester Komen (POK) je danes v novem ustvarjalnem zagonu. Šesto leto ga vodi Matija Tavčar, profesor tolkal na sežanski glasbeni šoli in danes edini član orkestra vse od ustanovitve. Že leta 2015 je s komenskim orkestrom osvojil zlato priznanje in veliko nagrado na tekmovanju v Bratislavi. Zdaj v že pisan mozaik dosežkov orkestra dodaja še nov bleščeč kamenček, prvo nagrado v kategoriji najvišje težavnostne stopnje na schladminškem tekmovanju orkestrov s starostno omejitvijo do 30 let.

Zahteven program

Šestdnevni festival MID Europe 2018 je gostil 37 orkestrov in manjših sestavov, kar je skupno približno 2200 glasbenikov. Poleg številnih koncertov na prostem in v kongresni dvorani zajema še mojstrski tečaj za dirigente, spektakel orkestrov v gibanju, sestavo dveh projektih orkestrov in tekmovanje. Udeležba na slednjem ni številčna; tekmovalo je le pet sestavov. Mednarodni žiriji je predsedoval Američan Phillip Riggs, ki je leta 2016 kot glasbeni pedagog prejel prestižno nagrado grammy, drugi člani pa so bili Serena Weren, Mark Sosnowchik, Miguel Etchegoncelay in Rudolf Pascher.

Dirigent komenskega orkestra je z velikim zaupanjem v svoje glasbenike edini na tekmovanju izbral najvišjo A kategorijo in odlično pripravil težek program z obvezno kompozicijo The Heart and the Crown avstrijskega skladatelja Otta M. Schwarza ter primerno zahtevnima skladbama Invictus britanskega skladatelja Philipa Sparka in Wild Nights ameriškega avtorja Franka Tichelija. Občudovali smo homogen in simfoničen zvok skoraj 60-članskega komenskega orkestra, ki v skupnem dihanju pod suvereno taktirko Matije Tavčarja doživeto izpeljuje glasbeno pripoved v dodelanih detajlih. POK si je priigral deset in več točk višjo oceno od ostalih tekmujočih in ocenjevalce prepričal s “toplim in dobro uravnoteženim orkestrskim zvokom ter muzikalnimi solističnimi odseki”, kot beremo v opisnem komentarju žirije.

Avtobus navijačev

Ključ do uspehov komenskega orkestra je, poleg zavzetosti za izobraževanje glasbenikov in redne vadbe, predvsem močan ekipni duh. Čuti se na odru, pri organizaciji dela ter sproščenem prostočasnem muziciranju na vsakem kotičku, tudi ob jezeru Pichl ali pa na 3000-meterskem ledeniku Dachstein v okolici Schladminga. Povezanost med člani orkestra je nedvomno tudi odraz angažiranosti vodstva z Evgenom Kavčičem na čelu ter srčne podpore domačega okolja. Tudi tokrat so namreč s seboj vzeli avtobus navijačev, večinoma sorodnikov, ki so se zgledno vključili v organizacijo tridnevnega gostovanja v Avstriji. Tudi dirigent Matija Tavčar zadovoljno poudarja, da znajo stopiti skupaj in fokusirano pokazati tudi dokaj profesionalno glasbeno raven, ne glede na to, da prihajajo iz majhnega okoliša: “Prvo nagrado v najvišji kategoriji dojemam kot lepo potrditev skupnega dela. Člani orkestra so na odru dali vse od sebe in vsakemu posebej čestitam.”

Navdušenje in ponos nad glasbeniki iz Komna in okolice je izrazil tudi Valter Ščuka, ki začasno opravlja dolžnosti župana Občine Komen in napoveduje pridobitev gradbenega dovoljena za prenovo Kulturnega doma. V Schladmingu so poskrbeli tudi za predstavitev Krasa s stojnico pred kongresnim centrom v sodelovanju z Zavodom Komenski Kras z direktorico Polono Abram in utrdili stike z Janom Ciglenečkim, vodjo predstavništva Slovenske turistične organizacije v Avstriji.


Najbolj brano