Izpovedal jim je ljubezen, a ni jih povsem ogrel

“Ljubim vas,” je Steven Tyler po skromni uri in dvajsetih minutah vzkliknil v italijanščini in se tako poslovil od tržaškega občinstva. Ameriški zvezdnik, vodja skupine Aerosmith, je sinoči na tržaški Veliki trg privabil precej manj ljudi, kot jih je večer prej tam razgrela zasedba Iron Maiden.

Steven Tyler je tržaškemu občinstvu privoščil le uro in dvajset 
minut  koncerta.  Foto: FOTODAMJ@N
Steven Tyler je tržaškemu občinstvu privoščil le uro in dvajset minut koncerta.  Foto: FOTODAMJ@N

TRST > Organizatorji so sicer tokrat predvidevali nižjo udeležbo in najbrž zato na prizorišče postavili nekaj tisoč stolov. To pa je med nekaterimi obiskovalci, ki so predvidevali, da je nastop Stevena Tylerja rokenrol koncert, vzbudilo kar nekaj nelagodja.

Ko je ob 21.30 predskupina - ameriški country duo The Sisterhood, v kateri nastopata Alyssa Bonagura in Ruby Stewart, hčerka Roda Stewarta - odpela zadnjo pesem, je nezadovoljstvo med občinstvom še naraslo, saj Tylerja ni bilo na spregled. Po dolgih petdesetih minutah so končno na velikem ekranu začeli predvajati krajši Tylerjev dokumentarec s posnetki intervjujev in starih koncertov. Takoj zatem se je 70-letni pevec prikazal na odru s svojo spremljevalno skupino The Loving Mary Band in začel nastop s pesmijo Aerosmithov Sweet Emotion. Sledila je znamenita romantična uspešnica Cryin iz leta 1993, tržaško občinstvo pa je pri njej Tylerju prvič (in nikakor ne zadnjič!) priskočilo na pomoč s petjem.

Skupinske karaoke

Koncert ameriškega pevca in njegovih mlajših glasbenikov se je nato spremenil v neke vrste skupinske karaoke s priredbami komadov I'm Down, Oh! Darling in Come Together angleškega benda The Beatles. Tyler je med pesmimi večkrat nagovoril svoje oboževalce, ki so medtem že zapustili sedeže in stali pod odrom. Po pesmi Love Is Your Name s Tylerjevega solističnega prvenca izpred dveh let We're All Somebody From Somewhere je napočil čas za komad Aerosmithov Jaded, sledila pa mu je še ena skladba s prvenca (vsega skupaj je bend zaigral le tri pesmi s te plošče). Po novem sklopu glasbenih priredb (če seštejemo tudi komade skupine Aerosmith, je bilo priredb vsega skupaj kar dvanajst!) je Tyler postregel z Livin' On The Edge, še eno uspešnico Aerosmithov, ter z njo dosegel enega redkih vrhuncev koncerta. Pevec je nato povabil na oder svojo 40 let mlajšo partnerko in ji s pomočjo tržaškega občinstva zapel vse najboljše za rojstni dan.

Po novi seriji priredb je pevec sedel za klavir in oboževalce osrečil z nadpovprečno interpretacijo starejšega Aerosmith komada Dream On. Tyler je nato zapustil oder ter se po nekaj minutah vrnil z italijansko trobojnico. Po krajšem nogometnem prepevanju “olè-olè-ole” je zaigral na konge in tako uvedel komad Walk This Way. Občinstvo je njegovo odločitev pozdravilo z ovacijami, Tyler in njegovi pa so koncert zaključili še z eno priredbo, in sicer komadom Whole Lotta Love angleškega benda Led Zeppelin. Sedemdesetletni roker je nato še nekajkrat vzkliknil “ljubim vas” in večera je bilo konec.

Rokerski in metalski nonoti?

Pred meseci se je na družbenih omrežjih razplamtela polemika o tem, da bodo glavne atrakcije tržaškega glasbenega poletja metalski in rokerski nonoti. Trenutno je izid med avtorji polemike in njihovimi nasprotniki ena proti ena: Iron Maiden v torek s svojim dvournim, energičnim nastopom niso razočarali, roker Steven Tyler pa bi se odslej lahko več ukvarjal z vnuki in dokumentarci, saj je njegov nekdanji šarmantni vokal danes le še bled spomin. O končnem rezultatu bo odločal nastop ameriškega pevca škotskega rodu Davida Byrnea, bivšega liderja, pevca in kitarista skupine Talking Heads, ki bo v soboto zvečer zaključil niz koncertov Live in Trieste 2018.


Najbolj brano