Poklon mojstru

Letos mineva 500 let, odkar je Vittore Carpaccio (1465-1525/26) za samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega v Piranu naslikal oltarno podobo Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki. V sklopu Carpaccievega leta v Piranu pripravljajo vrsto prireditev, ena od njih je tudi razstava del Mire Ličen Hommage a Carpaccio, na ogled v piranski krstilnici.

Mira Ličen  Foto: Ubald Trnkoczy
Mira Ličen  Foto: Ubald Trnkoczy

PIRAN > Slavni beneški slikar Vittore Carpaccio je zadnje desetletje življenja preživel v Kopru. Prišel je na povabilo škofije, saj so si takratni koprski cerkveni dostojanstveniki v stolnici zaželeli njegovo oltarno podobo. Poleg slike Marija z otrokom in svetniki je v Kopru naslikal še nekaj del.

Marija z detetom 500 let pozneje

Leta 1518 je nastala oltarna slika Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki, za katero so mojstra prosili piranski minoriti, namenjena pa je bila za piransko samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega. Carpaccio je v svojem slogu, prepoznavnem koloritu, ki ga odlikuje čisto poseben odtenek rdeče, upodobil motiv “sacra conversazione”, ki je bil v renesančnih Benetkah zelo priljubljen. V Marijino naročje je posedel malega Jezuščka, ob prestolu, na katerem sta, pa stojijo na vsaki strani po trije svetniki; na levi sv. Ambrož, sv. Peter in sv. Frančišek Asiški, na desni pa zavetnik Pirana sv. Jurij, sv. Klara in sv. Anton Padovanski. In prav v Padovi, v muzeju Antoniano, na občasni razstavi visi slika, ki jo je Carpaccio naredil v Piranu.

Mira Ličen razstavlja tudi na Bledu in v Ljubljani

Razstava v prostorih nekdanjega župnišča na Blejskem otoku v petih sobah ponuja pregled ustvarjanja Mire Ličen v različnih likovnih zvrsteh. V Viteški dvorani ljubljanskih Križank pa se umetnica predstavlja s slikami, ki so nastale v zadnjih dveh letih.

Pirančani si seveda želijo, da bi se mojstrovina, ki jo je fašistična oblast leta 1940 odpeljala iz njihovega mesta, vrnila. To je tudi eden glavnih ciljev oziroma poudarkov projekta Carpaccievo leto v Piranu. Pod njegovim okriljem si Minoritski samostan v sodelovanju s številnimi ustanovami in društvi, s katerimi letos pripravljajo različne dogodke, prizadeva, da bi Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki spet prišla domov.

“K uresničitvi razstave Hommage a Carpaccio, ki bo vse do 5. decembra na ogled v piranski krstilnici sv. Janeza Krstnika, so veliko pripomogle Obalne galerije,” poudarja avtorica razstave Mira Ličen.

Notranji dialog

Z likovno dediščino slavnega beneškega slikarja in njenim pomenom za istrski prostor se je srečevala že kot restavratorka, pa tudi v vlogi organizatorke različnih kulturnih dogodkov. Domači in tudi mednarodni likovni prostor jo pozna po izjemno obsežnem opusu, vehementni potezi in posebni svetlobi, s katero so prežarjena njena dela - od slik prek steklenih objektov in akvarelov do keramike.

Ena ključnih osebnosti sodobne slovenske cerkvene umetnosti pravi, da je bila tokratna izkušnja zanjo poseben izziv: “Ko kot umetnik zreš v delo velikega mojstra, moraš najti stik z njim. Ob tem seveda pomaga, da raziskuješ, se poglobiš, ampak zame je bilo bistveno, da sem se s tem 'starejšim kolegom' začela pogovarjati. Tako, čisto preprosto, v smislu, kako bi ti to narisal, če bi bil jaz, kako bi to naredil, če bi živel danes ... ”

Notranji dialog jo je najprej vodil k velikemu platnu, ki je osrčje in središče razstave v piranski krstilnici. Pri veliki sliki je želela ostati zvesta Carpaccievi kompozicijski in ikonografski zasnovi. Čisto poseben svet pa so ji razprli detajli in simbolika, s katero je Carpaccio bogato poselil svoje piransko delo. Iz neštetih drobcev (od češenj, ki jih drži v rokah Jezušček, cvetja, položenega v vazo pred prestolom, podob svetnikov ...) je tako nastal ciklus grafik v tehniki monotipije. V piranski krstilnici jih je na ogled 14.

Kustosinja Nives Marvin meni, da so sporočila, ki jih Mira Ličen s svojo interpretacijo Carpaccieve slike posreduje gledalcu, aktualna in obenem univerzalno izpovedna. Umetnost namreč razume kot iskanje Absolutnega - kot harmoničen splet lepote, dobrote, ljubezni in resnice.


Najbolj brano