Na poti do streznitve

Če bi premerili prehojeno pot od 3. junija do danes, bi hitro ugotovili, da nismo prišli prav daleč. Marjan Šarec še vedno nima koalicije, Janez Janša še manj. Borut Pahor, ki je - da mu ne bi kdo očital politične pristranskosti - scenarij, po katerem naj bi se stvari razpletale, obelodanil že pred volitvami, se je precej zapletel. Planu A se je moral odpovedati in začeti manevrirati med drugimi možnimi rešitvami.

Kot kaže, se bo uresničil plan C; predsednik republike bo počakal do izteka 30-dnevnega roka in 23. julija državnemu zboru sporočil, da nima kandidata za predsednika vlade, saj nihče od tistih, na katere je v tem krogu računal, ne uživa večinske podpore. Začel se bo drugi krog.

Če ne v drugem, bomo v tretjem krogu dobili predsednika vlade. Kdo bo to, ostaja vprašanje za vedeževalko.

Dolgo traja, a vse je znotraj ustavno in zakonsko določenih rokov. Vsi trije krogi za izvolitev predsednika vlade bi potekli (šele) v drugi tretjini avgusta. Ni razloga za paniko, čeprav še ni mogoče trditi, da je kar koli pod nadzorom.

Počasni premiki, ki smo jim priča, vendarle niso stopicanje na mestu. NSi je včeraj z odločanjem, ali naj se Šarcu in levosredinski druščini zahvali za sodelovanje ali naj svoje člane povpraša za mnenje o članstvu v tej koaliciji, postavila nek mejnik. Levica je prejšnji teden s svojim sporočilom, da bi se pogovarjala, če NSi ostane zunaj, dala zelo jasno sporočilo, da je pripravljena vstopiti in tudi popustiti, da bi preprečila prihod na oblast Janezu Janši.

Morda poteza Marjana Šarca, da pusti Levico čakati kot rezervno kolo, le ni bila nepremišljena. Bolj kot bo pritiskal čas, bolj bodo morda v Levici prisiljeni popuščati. Janša je namreč tu in čaka. Tudi on je spretno izkoristil prvi krog, čeprav za zdaj nima nikakršnih možnosti za izvolitev. S povabilom na pogovore, ki ga je poslal strankam, je javnost opozoril nase, na to, da ima program, predvsem pa, da za razliko od koga drugega ni amater.

Pahor ima prav: po izteku prvega kroga bo prišla politična streznitev. Če ne v drugem, bomo v tretjem krogu dobili predsednika vlade. Kdo bo to, ostaja vprašanje za vedeževalko. Že brez gledanja v stekleno kroglo pa si je težko predstavljati, da bi predsednik republike proti koncu avgusta razpisal predčasne volitve. Te namreč razen SDS ne bi koristile nikomur drugemu, kot kažejo raziskave, pa tudi strankarskih razmerij ne bi bistveno spremenile.


Preberite še


Najbolj brano