Barufe še kar osvajajo Balkan

Koprodukcijske Barufe so številnim nagradam dodale novo: za najboljšo predstavo na novosadskem festivalu.

  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVI SAD > Komedijo, ki jo je po Goldonijevih Zdrahah priredil Predrag Lucić, v mednarodni koprodukciji tržaškega, novogoriškega, koprskega in puljskega gledališča pa režiral Vito Taufer, so krstno uprizorili na lanskem Primorskem poletnem festivalu. Odtlej je prejela več priznanj: tantadruja za gledališki dosežek leta, nagrado Primorskega dnevnika in grand prix Večernjega lista za najboljšo predstavo v celoti na Dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu, kjer je igralsko nagrado prejel še Kristjan Guček iz SNG Nova Gorica.

Balkanska uspešnica

Na 5. festivalu Novi tvrđava teatar, ki je v Novem Sadu potekal med 3. in 9. julijem, se je zvrstilo šest predstav iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Slovenije po izboru selektorice in umetniške direktorice Vide Ognjenović. Žirija, ki so jo sestavljali Gordana Đurđević Dimić, Valentin Vencel in Filip Markovinović, je za najboljšo uprizoritev oklicala prav Barufe, ki bodo v prihodnjih dneh gostovale še v Budvi, Splitu in Zadru.

“Odbita mešanica jezikov in narečij severnega Jadrana, briljantna Lucićeva nadgradnja klasika Goldonija, duhovita, natančna in globoko sporočilna Tauferjeva režija ter seveda virtuozna igra iz različnih gledališč zbranih igralcev so iz Baruf naredili kultno uspešnico, ki kot po tekočem traku osvaja občinstvo in kritiko ter pobira nagrade v širšem južnoslovanskem prostoru,” pravi Irena Urbič, kulturnica iz Kopra, ki predstavospremlja po Balkanu.“Združiš vrhunsko kakovost, srce in um - pa dobiš najžlahtnejšo promocijo večkulturne Istre v njenih zalednih državah. Altroche' uradna diplomacija …”

Od Splita do Istre

V začetku letošnjega leta umrli hrvaški novinar, književnik in gledališki ustvarjalec Predrag Lucić je Goldonijeve Zdrahe (1762) iz Beneške lagune preselil v avstro-ogrsko Istro, novo besedilo pa prepredel z bodicami, ki drezajo v sodobno družbo, tako v arbitražne zaplete kakor v razvrednoteno in nerazumno zbirokratizirano Evropsko unijo.

Lucić je satiro napisal v svojem, splitskem dialektu, v živahno mešanico zlasti istrskemu gledalcu bolj domačih narečij, tako slovenskih kakor hrvaških, pa so jo prelili igralci Danijel Malalan, Nataša Tič Ralijan, Petra B. Blašković in Patrizia Jurinčič Finžgar. Slednji tudi nastopata v predstavi, kakor tudi Marjuta Slamič, Maša Grošelj in Nika Ivančić, medtem ko moške vloge poleg Gučka upodabljajo Iztok Mlakar, Gojmir Lešnjak Gojc, Igor Štamulak, Luka Cimprič, Rok Matek, Andrej Zalesjak in Gorazd Žilavec, s kitaro pa jih spremlja še Damir Halilić Hal.

Med nagrajenci v Novem Sadu je tudi igralec Izudin Bajrović. Slavil je z naslovno vlogo v Shakespearovem Kralju Learu, ki ga je v Narodnem gledališču Sarajevo režiral Diego de Brea iz Nove Gorice.


Najbolj brano