S štabom nad hude nesreče

“Trudimo se, da bomo še boljši, ko nas bodo doletele razmere, v katerih bomo morali voditi delo številnih enot na velikem območju,” nam je bistvo sobotne štabne vaje opisal poveljnik operativne enote koprske gasilske brigade Sandi Jugovac. V koprski gasilski brigadi so pripravili vajo, v kateri so preigravali scenarije in preverjali načine vodenja gasilskih enot ob morebitnem hudem neurju, ki bi zajelo širše območje koprske občine.

Ob večjih nesrečah je usklajeno  in učinkovito vodenje ekip na 
terenu ključnega pomena. Foto: Gasilska brigada Koper
Ob večjih nesrečah je usklajeno in učinkovito vodenje ekip na terenu ključnega pomena. Foto: Gasilska brigada Koper

KOPER > Širše območje koprske občine naj bi v soboto dopoldne zajelo hudo neurje z močnimi padavinami, zaradi katerega so morali gasilci v uri in pol posredovati v 30 večjih primerih. V neurju naj bi močan veter odkril deset streh in porušil prav toliko dreves, hud naliv poplavil nekaj kleti, v enem primeru je prišlo do uhajanja plina, v dvigalu so obtičali ljudje, na Belvederju naj bi se zgodila prometna nesreča.

“Na podlagi lanskih izkušenj z neurjem in s poplavami smo pripravili scenarij več sočasnih posredovanj številnih enot na terenu. Vodilo nas je razmišljanje, kako bi reševali čim bolj učinkovito, obenem pa imeli nadzor nad delom vseh enot,” pojasnjuje poveljnik operativne enote koprske gasilske brigade Sandi Jugovac. Čeprav so vajo gostili in organizirali prav pripadniki koprske gasilske brigade, podrobnosti niso poznali. Namišljene dogodke so jim namreč pripravili pripadniki enote za podporo vodenju iz Ljubljane, tako da jih sodelujoči vnaprej niso poznali.

Vodenje pomeni tudi odgovornost

Cilj štabne vaje je bil oblikovati štab, ki bi tudi ob resničnih dogodkih koordiniral delo gasilskih ekip na terenu. Gasilske enote na teren zdaj pošiljajo iz regijskega centra za obveščanje. “Ob večjih nesrečah, ki zahtevajo več sočasnih intervencij, bi ustanovili štab, iz centra bi nato klice prevezovali v štab, ki bi timsko in celovito obvladoval situacijo,” pojasnjuje Jugovac. Člani enote za podporo so v soboto dejansko klicali na 112 in prijavljali dogodke, iz centra so klice prevezovali v štab, tam pa so na teren navidezno pošiljali ekipe. Poklicali so celo predstavnike posameznih društev in jih “poslali” v akcijo. “Ugotovili smo, da je štabno vodenje večjih primerov pravi način vodenja. Tako bi imeli natančen pregled nad vsemi enotami na terenu in bi bili zaradi tega hitrejši, učinkovitejši in varnejši. Ko bi v brigadi prevzeli koordinacijo reševanja, bi prevzeli tudi odgovornost nad celim dogajanjem,” pravi Jugovac, ki zagotavlja, da bi bila koprska gasilska brigada skupaj s prostovoljnimi kolegi iz desetih koprskih društev kos največjim nesrečam.

Po potrebi istrski štab?

“Vseeno bi morali take vaje redno izvajati, da to pripravljenost samo še stopnjujemo. Tudi če bi morali nekega dne posredovati na širšem območju vseh štirih istrskih občin. Zato tudi že razmišljamo o naslednjem koraku,” pojasnjuje Jugovac in kot eno redkih pomanjkljivosti v tem trenutku omenja premalo zmogljive radijske postaje.

Po končani vaji so predstavniki koprske brigade gasilskim društvom koprske in piranske občine podarili štirinajst dihalnih aparatov. Gre za rabljene, vendar brezhibne aparate, ki so jih v brigadi nadomestili z novimi, prostovoljnim gasilcem, ki jih ne uporabljajo vsak dan, pa bodo prišli še kako prav.


Najbolj brano