Orkestrska glasba s krasnim razgledom

Med redkimi srečanji big bandov oziroma velikih plesnih orkestrov nosijo Marezige ponosno svojo glavo, saj jim je minuli konec tedna uspelo pripraviti že 14. MareziJazz - festival, na katerem se je predstavilo enajst slovenskih big bandov.

Just Friends Quartet Foto: Alenka Penjak
Just Friends Quartet Foto: Alenka Penjak

MAREZIGE > Festival MareziJazz, največji festival big bandov v srednji Evropi, je nastal iz želje, da bi Istra dobila tradicionalni poletni jazz dogodek, ki mu takt dajejo big bandi. Resda so tudi letos medse povabili glasbenike, ki z bigbendovsko naravnanostjo nimajo veliko skupnega, zato pa jih druži kakovostna glasba. In s takšno je v petek postregla skupina Feedback.

Od Jožeta Privška do Depeche Mode

Organizacija je že ves čas v rokah Marežganskega mladinskega društva, kjer spodbujajo ustvarjalnost in izvajanje avtorskih skladb, na odru pa zbližujejo glasbenike iz Slovenije in Evrope. To organizatorjem, festivalu in nenazadnje češnji na vrhu tortice - marežganskemu razgledu - priznavajo ugledna imena iz sveta glasbe. V preteklosti denimo Ludovic Murat, profesor na Višjem nacionalnem konservatoriju v francoskem mestu St. Etienne, ali Marek Ottl, pevec in dirigent češkega Big'O'Banda, ter nenazadnje stari znanec festivalskega občinstva Aleš Suša, dirigent Big banda Krško, ki si je poleg inovativnosti sloves ustvaril tudi z izvajanjem pesmi skupine Depeche Mode, kot je Personal Jesus, s katero so v Marezigah sklenili svoj festivalski nastop.

“Ko sem prvič prišel, sem bil prijetno presenečen. Odkril sem nov del Slovenije, se spoprijateljil z ekipo organizatorjev, z ostalimi big bandi, ki si tudi izmenjujejo glasbenike, in sedaj prihajamo vsaki dve leti,” pravi Suša.

V Sloveniji deluje od 25 do 30 big bandov, ko pa so leta 1992 v Krškem organizirali big band festival, so jih dobili komaj sedem. “Glasbeniki, ki igramo v big bandih, izhajamo večinoma iz pihalnih orkestrov, zato je zanimanje za orkestrsko muziko skoraj samoumevno. Ko smo bili mlajši in nismo imeli spletnih virov informacij, nam je bil v navdih orkester RTV Slovenija pod vodstvom Jožeta Privška, ki smo ga oboževali. Ljubljanska glasbena šola je hitro odprla oddelek za jazz in zabavno glasbo in razvoj big bandov po Sloveniji je tudi rezultat tega glasbenega izobraževanja,” o razvoju big bandov po osamosvojitvi Slovenije pove Suša.

Skladba Personal Jeesus skupine Depeche Mode je le ena od številnih v nabirki Big banda Krško. Aleš Suša ne skriva, da je bil kot srednješolec navdušen nad temačnim rockom slavnih Angležev. “Nekaj prijateljev, prav tako glasbenikov in oboževalcev skupine Depeche Mode, se nas je zbralo in naučilo skladbe, ki smo jih zatem prek različnih kanalov poslali v svet,” pojasnjuje, a poudariti je treba, da je večina glasbe, ki jo izvajajo, avtorsko delo članov orkestra: “Navsezadnje le imamo 40 let in smo si zaslužili snemanje zgoščenke z avtorsko glasbo.”

Istra je dala kar nekaj plesnih orkestrov

Jure Drobnjak, Marežgan in glavni organizator festivala MareziJazz, pravi, da je vsako leto presenečen, ker jim uspe festival izpeljati. “Vsi smo prostovoljci, ki nas vodi velik entuziazem. Z Igorjem Bržanom sva začela to zgodbo. Najprej smo ustanovili big band, iz katerega je nastal Big band Hrošči oziroma The Bug Orchestra. In smo se hecali, da če že nimaš kje igrati, si festival pripelješ na dom,” se spominja Drobnjak, ki še zmeraj piha v svojo trobento. Kako bi opisal bigbandovsko glasbo? “Big band igra zelo raznoliko muziko. Ta velik plesni orkester je bolj kompakten od klasičnega pihalnega orkestra, ker pihala sestavljajo saksofoni, trobila pa pozavne in trobente ter ritem sekcija s klavirjem in tolkali. To je posrečena kombinacija za vse stile glasbe.”

Istra je rodila kar nekaj velikih plesnih orkestrov, na primer v Marezigah, Kopru, Izoli, Sv. Petru, pa še Robert Vatovec Big band velja omeniti. Petkov večer so obogatili big bandi Šmarje, Vrhnika, Krško, Just Friends Quartet in Chili Brass Band, sobotnega pa big bandi Radlje, Nova, No Name Orchestra, Jazz Punt in Big band Medicinske fakultete. Marezige so bile polne poslušalcev, ki so se vidno navdušeni prepuščali orkestrski glasbi, zaigrani s srcem in v radost široki zvočni pahljači, kakršno lahko ustvari samo velik plesni orkester.


Najbolj brano