Tour za Rogliča in Korena

Primož Roglič je letos lepo stopnjeval temperaturo pri slovenskih kolesarskih privržencih, vrelišče pa bo seveda dosegla z dirko po Franciji, na kateri bo danes že osmič zavrtel pedala tudi Kristijan Koren.

Primož Roglič Foto: STA
Primož Roglič Foto: STA

NANTES > Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini bo tudi tokrat zadolžen za umazano delo na cesti. Zlasti v prvem tednu Kristijana Korena na Touru čakajo nadure. Veter, kocke, začetna živčnost v karavani. Pasti, v katere se lahko zaplete kapetan Bahraina Meride, Vincenzo Nibali, ne manjka. Z enim očesom pa bo Koren bdel tudi nad italijanskim rojakom Sonnyjem Colbrellijem, ki bi lahko iskal svojo priložnost v razredčenih skupinah sprinterjev.

“Vem, da bo treba na ravninskih predelih pognati pedala in se izpostaviti, da bo Nibali vozil v varnem zavetrju. Usklajenost in moč pa bo treba pokazati že v ponedeljkovem ekipnem kronometru,” je prvi zahtevni izpit za kandidate, ki ciljajo na visoka mesta v skupnem seštevku, poudaril Koren. Z moštvenimi kolegi je traso 35 kilometrov dolge vožnje na čas, v kateri bodo kolesarji razvili visoke hitrosti, preizkusil že v torek.

Vsi najboljši

Na 105. dirki po Franciji bo na startu skoraj vsa kolesarska smetana. Raznovrstna trasa ponuja za vsakega nekaj. Danes in jutri bodo na svoj račun prišli sprinterji, kot so Marcel Kittel, Andre Greipel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria,tudi Peter Sagan ... Vrsta izzivalcev Frooma in ekipe Sky v boju za rumeno majico je dolga. Zanimivo bo videti, kako si bo vloge razdelil Movistarjev trojček Nairo Quintana, Mikel Landa, Alejandro Valverde, visoke cilje pa imajo Richie Porte, Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Adam Yates, Daniel Martin ...

Pri Bahrainu Meridi si seveda nočejo nabrati občutnejšega zaostanka pred nadaljevanjem prihodnjega tedna, ki v pretežnem delu prinaša razgibane in vetrovne etape po vzoru spomladanskih klasik. Vrhunec bo seveda 9. etapa, ki bo 15. julija kolesarje vodila po kockastih odsekih Roubaixa. Prav tam si je Nibali pred štirimi leti utrl pot do svoje edine zmage na Touru. Razbremenjeni Chris Froome, ki ima v svoji zbirki že štiri rumene majice, pa jo je v severnem peklu Francije leta s 2014 s padcem izgubil, sicer bi verjetno pred današnjim startom že razpravljali o rekordnem nizu. Bo pa Britanec lovil dvojček Giro-Tour, ki je pred dvema desetletjema uspel pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju.

V prvem tednu se bo Froome tako kot večina favoritov za skupni seštevek skušal izogniti nevšečnostim pred alpsko trilogijo. “Po Alpah bodo razmerja moči v karavani že dobila svoje obrise, gotovo bo v nadaljevanju manj stresa. Dotlej pa bo pokalo kot na fronti,” se je slikovito izrazil Koren, ki pestro spremljevalno dogajanje na Touru jemlje že kot samoumevno. Osredotočen je na dirkanje, tako kot Primož Roglič, ki je lani vtisnil slovenski pečat Touru z etapno zmago prav v Alpah.

Letos je kolesar Lotta Jumba v vlogi nekakšnega prostega strelca, ki ga bo vodil tudi razvoj dogodkov. Boj za vidna mesta v skupnem seštevku naj bi počakal na naslednja leta, sicer pa ne bo manjkalo etapnih priložnosti. Če ne v Alpah, pa tretji teden dirke v Pirenejih. Predzadnji dan Toura pa bo na sporedu še edina posamična vožnja na čas. S kronometri na dirki po Franciji, ki se bo 29. julija sklenila s parado zmagovalcev na Elizejskih poljanah, pa ima Roglič precej neporavnanih računov.


Najbolj brano