Nagradili nesebično delo za skupnost

V divaški občini ni malo takih, ki prispevajo h kakovostnejšemu življenju na številnih področjih. Najvišje priznanje, naziv častni občan, so včeraj podelili vsestranskemu Marijanu Sotlarju. Slavnostna seja je bila uvod v praznično obarvan divaški vikend.

Županja divaške občine je včeraj podelila priznanja zaslužnim v 
divaški občini. Foto: Petra Mezinec
Županja divaške občine je včeraj podelila priznanja zaslužnim v divaški občini. Foto: Petra Mezinec

DIVAČA > Na včerajšnji slavnostni seji ob prazniku Občine Divača so podelili naziv častni občan, priznanja in plakete zaslužnim posameznikom in organizacijam. Županja Alenka Štrucl Dovgan je navedla dosežke preteklega mandata, a je opozorila, da občine delajo v vedno težjih pogojih. “Vendar pa priložnosti so. Naredili bomo vse, da ponujene priložnosti izkoristimo in ustvarimo večjo blaginjo za vse,” je dodala županja, ki je med drugim ponosna na dejstvo, da je občina Divača ena redkih manjših podeželskih občin, kjer se število prebivalcev povečuje.

Lovstvo, kultura, šport, gasilstvo ...

Marijan Sotlar iz Senožeč si je naziv častni občan prislužil z dolgoletnim delovanjem v različnih organizacijah. Je vidni član lovske družine, med drugim je bil pobudnik praznovanja 110-letnice organiziranega lovstva na Slovenskem lani v Senožečah.

Veliko časa je posvetil tudi športu, streljanju na glinaste golobe, bil je večkratni slovenski prvak in ustanovitelj strelske družine Svoboda Senožeče. Je tudi član senožeškega gasilskega društva in velik podpornik kulture. Sokrajani pa ga poznajo kot človeka, ki s svojim umirjenim značajem daje zgled ostalim.

Priznanje Občine Divača so letos prejeli Dobrivoj Subić, Jože Prelc in Mešani pevski zbor Senožeče. Subiću se občina s priznanjem zahvaljuje za pomoč številnim posameznikom, društvom, klubom, podjetjem in zavodom v občini.

Tudi Jože Prelc je nesebično pomagal izboljšati življenje prebivalcev Podgrada pri Vremah. Več kot 20 let je bil član sveta krajevne skupnosti in ključen člen pri mnogih projektih v vasi.

Na občini so ponosni tudi na Mešani pevski zbor Senožeče, ki prav letos praznuje 20-letnico. S številnimi gostovanji doma in v tujini so prispevali k ugledu občine.

Ohranjanje običajev in skrb za ljudi v stiski

Včeraj so v Divači podelili tudi pet plaket. Članice Društva kmetic sežanske regije so si jo zaslužile, ker ohranjajo stare običaje, opravila in navade. Medžupnjiski Karitas Divača, Lokev, Vreme se na občini s plaketo zahvaljujejo za pomoč ljudem v stiski; za skrb za starejše in najbolj ranljive skupine pa so plaketo podelili tudi Območnemu združenju Rdečega križa Sežana, Krajevni organizaciji Divača in Senožeče.

Plaketo sta prejela tudi vodja centra Slovenskih železnic v Divači Drago Sezović za ohranjanje divaške zgodovine in Marija Stanonik, ki že več kot desetletje bdi nad folklorno dediščino divaške občine.


Najbolj brano