Turk zmagal že tretjič

Idrijska posadka Rok Turk-Blanka Kacin je dobila že tretji reli sezone državnega prvenstva, ki je potekal v okolici Železnikov. Primorci so bili v ospredju tudi v kategorijah.

Idrijčana Rok Turk in Blanka Kacin sta dobila že tretji reli za državno prvenstvo zapored. Foto: Igor Mušič
Idrijčana Rok Turk in Blanka Kacin sta dobila že tretji reli za državno prvenstvo zapored. Foto: Igor Mušič

ŽELEZNIKI > Reli Železniki je zaradi bližine in pričakovanja dobrih rezultatov tekmovalcev s širšega območja Idrije in Vipavske doline privabil tudi veliko primorskih gledalcev, saj so štiri od desetih hitrostnih preizkušenj potekale na obrobju Primorske - v Davči pod smučiščem Cerkno in na Soriški planini nad Podbrdom.

Po 92 kilometrih dirkanja in skupno 290 kilometrih vožnje je bilo med 54 posadkami na koncu po alpsko zahtevnega relija le 38 uvrščenih. Idrijska posadka Rok Turk - Blanka Kacin je s sodobnim štirikolesno gnanim peugoetom 208 R5 v konkurenci za državno prvenstvo ves čas vodila. Le absolutno (reli je štel tudi za srednjeevropski pokal) je Turka občasno prehitel Slovak Vlastimil Majerčak, s podobno zmogljivo ford fiesto R 5, ki pa je nato zaradi tehničnih težav moral odstopiti.

Turk je na koncu z relijem opravil v uri in 43 minutah. Za dve minuti je prehitel italijansko posadko v našem prvenstvu, Claudia de Cecca in Jeana Campeisa s hyundaiem i 20 R 5, tretje mesto v konkurenci državnega prvenstva pa je osvojila še ena idrijska posadka, Aleks Humar in Jaka Cevc, a z bistveno manj zmogljivim in le dvokolesno gnanim peugeotom 208 r 2. Dodati velja, da je Humar prepričljivo zmagal v diviziji 2 (najsodobnejši avtomobili s pogonom na dve kolesi), kjer je bron z enakim avtomobilom osvojila novogoriška dvojica Denis Mrevlje - Rok Gomizelj (peugeot 208 R2).

V najšibkejši diviziji 1 je slavila gorenjska posadka Boštjan Logar - Nejc Štrovs (MG ZR 105) pred ajdovsko dvojico Martin Štucin - Gregor Maver (škoda felicia kit car). Idrijsko reli šolo sta na tretjem mestu zastopala Alen Lampe in Luka Kuštrin z volkswagnovim polom 1,4. Štucin in Maver sta sicer prevzela vodstvo v skupnem seštevku te divizije.

V diviziji 3, kjer dirkajo dvokolesno gnani avtomobili z velikimi motorji klasične zasnove, so se na zmagovalni stopnički veselili Primorci. Najhitrejša sta bila Simon Mlinar in Erik Bizjak (renault clio rs). V pokalu yugo je slavila istrska posadka Jure Kovač - Boštjan Uljančič

Naslednja dirka državnega prvenstva bo 7. septembra, ko bo reli v Novi Gorici.


Najbolj brano