Prilagodimo prehranske navade

Vročina lahko v poletnih mesecih za naše telo predstavlja šok in delovanje v skrajnih pogojih. Zato moramo biti posebno pozorni, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Strokovnjaki v poletnih mesecih še posebej priporočajo sezonsko 
zelenjavo iz domačega okolja.  Foto: STA
Strokovnjaki v poletnih mesecih še posebej priporočajo sezonsko zelenjavo iz domačega okolja.  Foto: STA

LJUBLJANA > V poletnih dneh je izjemnega pomena ustrezna uravnotežena prehrana z dovolj zelenjave in sadja. Obojega je poleti v izobilju, tudi iz lokalnega okolja. Sezonski lokalni pridelki so običajno bolj optimalno dozoreli in imajo višjo hranilno vrednost. Vsebujejo večje količine metabolitov v primerjavi s sadjem in zelenjavo, ki sta bila skladiščena in transportirana daljši čas.

Ne pozabimo na tekočine

Pitje dovolj tekočin, predvsem vode, nesladkanih zeliščnih čajev ter razredčenih 100-odstotnih sadnih sokov, v vročih poletnih dneh izboljša delovanje organizma, počutje in razpoloženje.

Nasveti potnikom

Potniki naj pred potovanjem in na poti poskrbijo za zaščito svojega zdravja, svetujejo na NIJZ. Med nalezljivimi boleznimi na potovanju so najpogostejše potovalna driska, okužbe zgornjih dihal, okužbe kože, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in številne druge bolezni. Pred potovanjem svetujejo posvet v eni od ambulant za potovalno medicino, ki delujejo na vseh devetih območnih enotah NIJZ.

Sicer pa na NIJZ svetujejo, naj ljudje v vročih dneh uživajo več manjših dnevnih obrokov, ki ne preobremenijo naše presnove. Obroke naj si popestrijo s kozarcem hladnega jogurta, kefirja, kislega mleka in kosom svežega sadja ali zelenjave iz lokalnega okolja za boljšo odpornost.

Otroci naj bi dnevno zaužili od enega do poldrugega litra, odrasli pa 2,5 litra tekočine, predvsem vode. Če je voda iz vodovoda neustrezna, priporočajo ustekleničeno pitno vodo, nesladkane zeliščne čaje ter razredčene naravne sadne ali zelenjavne sokove. V vročih dneh so za pitje neprimerne gazirane in negazirane sladkane in aromatizirane brezalkoholne pijače in energijske pijače, ki so običajno le vir praznih kalorij. Vsebujejo namreč večje količine dodanega sladkorja. Lahke gazirane in negazirane aromatizirane brezalkoholne pijače vsebujejo manj kalorij, imajo pa dodana umetna sladila, ki za otroke in mladostnike niso priporočljiva.

Ljudje v vročih dneh zaradi povečanega znojenja pijejo več, še posebej, če so telesno aktivni. Izgubljeno tekočino nadomeščamo v manjših odmerkih prek celega dneva, tako v času obroka kot med obroki. Ker se blaga izsušitev pojavi še pred občutkom žeje, smo še posebej pozorni pri majhnih otrocih, ki imajo večje potrebe po tekočini in niso sposobni tako dobro regulirati telesne temperature kot odrasli.

Otroci naj imajo v svoji bližini vedno na razpolago dovolj pitne vode, ohlajenega čaja ali razredčenega sadnega soka brez dodanih sladkorjev. Izogibajmo se pitju kave in alkohola, pretirano hladnim pijačam ter pijačam z dodanim sladkorjem.

Gibanje ob pravem času

Poletne dneve izkoristimo za čim več gibanja v naravi, od teka, hoje, plavanja, kolesarjenja, skupinskih iger, do sprehodov. Priporočljivo je, da se otroci in mladostniki gibljejo vsaj eno uro na dan, odrasli pa vsaj pol ure. Za gibanje izberimo zgodnje dopoldanske ali pozne popoldanske ure, ko vročina že popusti. Izogibajmo se naporom sredi dneva, ko sonce najbolj pripeka, saj telesni napori v vročini lahko škodijo zdravju.

Z gibanjem izgubimo več tekočine, zato jo sproti nadomeščajmo. Če se močno oznojimo, si privoščimo tudi izotonične napitke. Pri aktivnostih oblecimo lahka oblačila, ki nas ne bodo ovirala, še posebej pazljivo pa izberimo obutev. Pred vsako telesno aktivnostjo moramo nameniti nekaj minut ogrevanju telesa, po končani telesni dejavnosti pa ne pozabimo na sproščanje in umirjanje telesa.

Seveda pa ne smemo pozabiti na zlato pravilo, da s polnim polnim želodcem ne izvajamo telesnih aktivnosti - med obrokom in gibanjem naj bosta vsaj dve uri razmika. Gibajmo se, ko smo spočiti in naspani, saj bomo tako zmanjšali možnost poškodb.


Najbolj brano