Sliko, ki bo krasila oltar v Bošadragi, bo ustvaril Tomaž Perko

Novo sliko, ki bo krasila oltar v Bošadragi, bo ustvaril 71-letni akademski slikar Tomaž Perko, ki živi in ustvarja ob Cerkniškem jezeru. Upošteval bo pogoje, ki so mu jih postavili v Pokrajinskem muzeju Koper, in upodobil sv. Marijo kot zvezdo morij (Stella Maris), zaščitnico ribičev in mornarjev. Za to ima tri mesece časa, nagradili ga bodo s 4000 evri bruto, material pa je njegov strošek.

Z leve: Jure Vuga, Dejan Mehmedovič, Tomaž Perko in Luka Juri, 
ob  njem skica upodobitve Marije kot zvezde morij.   Foto: Pokrajinski muzej
Z leve: Jure Vuga, Dejan Mehmedovič, Tomaž Perko in Luka Juri, ob njem skica upodobitve Marije kot zvezde morij.  Foto: Pokrajinski muzej

KOPER > V Pokrajinskem muzeju so pozvali uveljavljene likovne umetnike, naj do 19. maja pošljejo predlog (50-centimetrsko skico) za sliko, ki bo krasila lani obnovljen oltar v Bošadragi ob Ribiškem trgu.

Dobili so 15 predlogov in takšen odziv je direktorja muzeja Luko Jurija ”presenetil”. Strokovna komisija, v kateri poleg njega sedijo še kustos izolske galerije Insula Dejan Mehmedovič, koprski župnik Primož Krečič, vodja koprskega občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec ter koprski umetnostni zgodovinar Jure Vuga, pa je za najprimernejšo izbrala skico Tomaža Perka. “Čeprav je bilo zanimivih in kakovostnih predlogov vsaj polovica, smo upoštevali lokacijo, kjer bo slika na ogled, in posebnosti tega območja,” priznava Juri.

Oltar je iz nekdanje cerkvice sv. Lovrenca in Donata

V Bošadragi je nekoč nad obokom starih mestnih vrat in v neposredni bližini poulične edikule - kapelice s kipom na sredini stala cerkev, posvečena svetima Lovrencu in Donatu. Da je oltar prav iz te cerkve, je ugotovil lani preminuli koprski arhitekt in urbanist Darko Likar. Pristanišče in Bazoviška ulica pa sta bila sprva poimenovana po sv. Andreju.

Perko ima pri izdelavi dva metra dolgega in prav toliko širokega umetniškega dela, olja na platnu, dokaj proste roke. “Njegova stvaritev ne bo reprodukcija slike iz leta 1849, ki jo je naslikal Bartolomeo Gianelli in je nekdaj krasila oltar (ob Mariji z morsko zvezdo so bili upodobljeni še trije svetniki: Nazarij, Rok in Elija), saj niti ta slika ni bila tam od vsega začetka. Prvotna slika je bila baročna,” pojasnjuje Juri. Vodstvu muzeja se zdi bistveno, da bo motiv na novi sliki jasno prepoznaven, dopuščajo pa sodobno upodobitev.

Perko je Marijo skiciral kot mlado črnolaso dekle. Pri tem je sledil njenemu opisu, ki so mu ga pred desetletji podali tisti, ki se jim je prikazala v bosanskem Medjugorju. Pri slikanju bo upošteval tudi, kar so mu sporočili Koprčani. Svoja razmišljanja in vtise mu je v Pokrajinskem muzeju v poldrugi uri predstavilo približno 30 občanov.


Najbolj brano