Opravili popravni izpit

Bataljonska bojna skupina Slovenske vojske je včeraj uspešno končala usposabljanje. Na preverjanju bojne pripravljenosti po Natovi metodi in standardih je dosegla oceno “combat ready”, kar pomeni, da je pripravljena za bojno delovanje. Po nekaj mesecih je torej skupina popravila februarsko negativno oceno.

Vojska je zdaj pripravljena na bojno delovanje. Foto: SV
Vojska je zdaj pripravljena na bojno delovanje. Foto: SV

LJUBLJANA > Bataljonska bojna skupina je tako pripravljena za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da so preverjanje bojne pripravljenosti po Natovih merilih in standardih opravili ocenjevalci Slovenske vojske, ki sta jih spremljala častnika iz Natovega poveljstva v Izmirju. Preverjanje je potekalo na petih področjih: priprave in načrti, delovanje, logistika, komunikacijsko-informacijska podpora, kadri in administrativno področje.

Pripravljeni na bojno delovanje

“Vsa področja so bila ocenjena z oceno pripravljeni za bojno delovanje. Pri tem je bataljonska bojna skupina po najzahtevnejših merilih zavezništva dosegla standarde usposobljenosti, ki veljajo za sile v visoki stopnji pripravljenosti za bojno delovanje, ter je pripravljena in certificirana za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih,” so pojasnili na ministrstvu.

Ministrica za obrambo Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, je zadovoljna, ker je bataljonska bojna skupina prestala preizkus bojne pripravljenosti, vendar še čaka poročilo skupine za ocenjevanje.

Bataljonsko bojno skupino so znotraj 72. brigade oblikovali marca 2017. Sestavlja jo 820 pripadnikov stalne sestave, njena osnovna bojna tehnika pa so osemkolesna bojna vozila svarun 8x8 in valuk 6x6. V njej je več kot 200 različnih bojnih in drugih vojaških vozil.

Rezervistom se iztekajo pogodbe

Enota je na preverjanju v februarju dobila oceno nepripravljena za bojevanje. Neuspeh enote je v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice Katičeve zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine. Neuspeh preverjanja je med drugim odnesel tudi takratnega načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana. Nasledil ga je Alan Geder, ki je sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade.

Aprila je Slovenska vojska vpoklicala pogodbene rezerviste, odziv je bil nad pričakovanji. Od nekaj manj kot 700 vpoklicanih se jih je odzvalo 526, do zdaj je vojski na različne načine pomagalo približno 400 rezervistov. Večini se pogodbe iztekajo, nekaj pa jih bo ostalo še v juliju.


Najbolj brano