Politika (ne)zaželjena v vaških in zadružnih domovih

Članom mestnega odbora SLS Koper se zdi neprimerno, da na seznamu dogodkov, ki jih je moč organizirati v prostorih krajevnih skupnosti na območju koprske občine, ni političnih srečanj ter volilnih in referendumskih shodov. “Smo demokratična družba. Vrata vaških in zadružnih domov morajo biti odprta za vse krajane in za vse dogodke,” so prepričani.

Tako nabito polna je bila dvorana zadružnega doma v Dekanih leta 
2014, ko je  gostila soočenje koprskih  županskih kandidatov.  Foto: Zdravko PRimozic/FPA
Tako nabito polna je bila dvorana zadružnega doma v Dekanih leta 2014, ko je gostila soočenje koprskih županskih kandidatov.  Foto: Zdravko PRimozic/FPA

KOPER > Občinska svetnica in predsednica koprske SLS Olga Franca spomni, da so prostore KS večinoma zgradili krajani, zato bi morali biti samostojni pri upravljanju s tem nepremičnim premoženjem.

“V času volilne kampanje bi morali imeti vsi krajani enako možnost, da se seznanijo s programi kandidatov, imajo možnost postavljanja vprašanj, izpostavljanja dilem in težav ter se nato odločijo za predstavnika, ki jim najbolj ustreza. Naloga KS je prav v tem, da poskrbi za informiranje svojih krajanov, ne pa da so tisti, ki so brez prevoza, v finančni stiski, bolni, imajo starostne omejitve ali druge ovire, prikrajšani za pomembne vsebine,” opozarja Olga Franca. Dodaja, da jih glede tega zavezuje tudi vladna strategija na področju lokalne samouprave iz leta 2016.

Kaj pravi zakon?

Zakon o volilni in referendumski kampanji določa, da predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih ustanov, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih zavodih, niti v prostorih, ki jih za svoje aktivnosti in naloge uporabljajo krajevne skupnosti.

Politika naj ima za svoje delovanje druge prostore

V koprski občinski upravi zanikajo navedbe, da so KS pošiljali navodila o uporabi prostorov. Potrjujejo pa, da so jim poslali dopis, s katerim so se odzvali na vprašanja nekaterih KS, ki jih je zanimalo, ali se lahko njihovi prostori oddajajo za zborovanja političnih strank oziroma volilne kampanje.

“Nikakor nočemo omejevati pravice do svobodnega izražanja oziroma organiziranja političnih shodov in volilne kampanje, si pa želimo, da pri tem ne bi prihajalo do nesporazumov oziroma razlik med posameznimi političnimi strankami, saj morajo biti možnosti za vse povsem enake, brez izjem,” so konkretni v koprski občini.

Olga Franca,

občinska svetnica in predsednica SLS Koper

“Naloga KS je, da poskrbi za informiranje svojih krajanov, ne pa da so tisti, ki so brez prevoza, so v finančni stiski, so bolni, imajo starostne omejitve ali druge ovire, prikrajšani za pomembne vsebine.”

Dodajajo, da so prostori, ki so jih prenesli v upravljanje KS, po statutu namenjeni za uresničevanje nalog KS, pa tudi za potrebe krajanov s področja kulture, športa in sociale. “Nikakor pa ne za dejavnosti političnih strank oziroma za potrebe volilne in referendumske kampanje,” so odločni v koprski občinski upravi. Prepričani so, da imajo politične stranke za svoje delovanje in organizacijo politične kampanje dovolj prostorov, da so lahko o teh vsebinah primerno obveščeni vsi občani.

Zanimalo nas je, kako so se reševanja te problematike lotili v drugih istrskih občinah. V sosednji izolski občini pojasnjujejo, da ne župan Igor Kolenc ne predsedniki krajevnih skupnosti niso izdali navodil glede oddajanja prostorov, s katerimi razpolagajo ali pa so v lasti krajevne skupnosti, za namene volilne oziroma referendumske kampanje, ne za katerekoli druge namene. “Če krajevna skupnost ima primeren prostor in ga odda, denimo, za namene volitev, za to zaračuna najemnino,” navaja Martina Miklavčič Šumanski iz kabineta župana.

V piranski občini imajo najbolj liberalno stališče. Pravijo, da so krajevne skupnosti samostojne pravne osebe z lastnim premoženjem, zato jim občina ne more in tudi ne želi omejevati oddajanja prostorov za dogodke političnih strank. “Prav nasprotno, želimo si čim več dejavnosti, ki bi spodbujale politično participacijo v občini. Seveda pa morajo krajevne skupnosti svoje prostore vsem strankam oddajati pod enakimi pogoji,” dodajajo.

V Ankaranu zadržani do partikularnih interesov

V najmlajši istrski občini, občini Ankaran, nimajo prostorov krajevne skupnosti. Poleg občinskih prostorov, ki so namenjeni zgolj izvajanju dejavnosti občinskih služb, imajo Dom družbenih dejavnosti, kjer potekajo tudi nekatere dejavnosti lokalnih društev.

“Prostori, s katerimi razpolaga občina, so tako namenjeni zgolj za aktivnosti, ki so v javnem interesu in ne za partikularne interese posameznikov oziroma skupin posameznikov, kot so politične stranke,” pojasnjuje Linda Rotter, vodja kabineta ankaranskega župana Gregorja Strmčnika.


Najbolj brano