Vsestransko uporaben lan

Navadni lan (lat. Linum usitatissimum L.) je lepa rastlina iz družine lanovk (lat. Linaceae). Večina Slovencev goji do njega nostalgično čustvo. Morda upravičeno, saj se je lan skoraj izgubil in ga le redko srečamo. Še pred stoletjem je bilo z drobnimi modrimi cvetovi “popikano” marsikatero polje.

Lan se vrača na obdelovalne površine. Foto: Ivan Merljak
Lan se vrača na obdelovalne površine. Foto: Ivan Merljak

Toda zdi se, da se spet krepi spoznanje o pomenu lana in se zato vrača na obdelovalne površine. Nekoč so ga gojili pretežno kot rastlino, iz katere so trli vlaknasta stebla in izdelovali lanene tkanine, manj pa zaradi semena. Danes je nasprotno - iz semena pridobivamo za telo zelo blagodejno olje. Ljudska imena za lan so še: len, lenovec, preslej, predivovec, prezavec, prezlja, tudi prežljaj in prežek.

Zgodovina lana

Lan je bil ena prvih kulturnih rastlin, iz njega so pridobivali vlakna za tkanje. Sumerci so že 5000 let pred našim štetjem iz lana tkali oblačila. V starem Egiptu so uporabljali že vse troje. V svetem pismu je bila slaba letina lana ena izmed sedmerih nadlog, ki so zgrnile nad Egipt. Lan je imel v antiki mnogoteri pomen: bil je zdravilo, z oljem so si svetili, iz vlaken izdelovali oblačila. Laneno seme so uporabljali v prehrani. Zato je lan dobil tudi dodatno znanstveno ime usitatissimum, kar pomeni, da je vsestransko uporaben in zelo pomemben. Po zapisih iz sedmega stoletja pred našim štetjem so v kruh zamešali lan, sezam, mak in med ...

Lan je imel nadvse pomembno vlogo tudi med slovanskimi ljudstvi, še pred njihovim preseljevanjem na Zahod. Uporabljali so semena in tkali platno. Vse do 12. stoletja je bilo laneno platno plačilno sredstvo. Od tod ime za plačilo: platno - platiti - plačati.

Uporabno je samo dozorelo seme

Nedozorelo je strupeno, ker vsebuje cianogene glikozide. Kmetje so vedno pobirali le dozorelo seme, kjer je cianogenih glikozidov zanemarljivo malo.

Laneno seme vsebuje 30 do 50 odstotkov maščob, 20 do 30 odstotkov beljakovin, nič odstotkov ogljikovih hidratov, štiri do 19 odstotkov sluzi, vitamine B1, B6, B9, A in E, cink, kalij, magnezij, železo, jod, kalcij, fluor in ostalo. Laneno seme vsebuje tudi razmeroma veliko koristnih fitosterolov in triterpenov, fitoestrogene, antioksidante in polifenole.

Laneno olje

Iz lanenih semen s hladnim stiskanjem pridobivajo najboljše olje. Postopek so uporabljali že v stari Grčiji in Rimu, olje so uporabljali v zdravilne namene; veliko manj, če sploh, pa so ga uživali. Hladno stisnjeno laneno olje je lepe, nevtralne rumene barve, izredno prijetnega vonja, ki spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado. Je polnega, mehko zaokroženega okusa, ki na koncu pusti komaj zaznaven pikantno grenak priokus.

Za človeka je pomembna kemijska sestava lanenega olja s pretežnim deležem večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega so v olju še fitosteroli, polifenoli, lecitin, fitoestrogeni in antioksidanti.

Uporabnost semen in lanenega olja

Laneno olje uporabljajo v kozmetični industriji in industriji barv. A nas zanima predvsem uporaba v prid človekovega zdravja. V kuhinji je manj primerno, saj hitro oksidira zaradi obilice maščobne kisline omega 3, zato ga ne smemo segrevati.

V zdravilne namene ga ljudje uporabljajo že nekaj tisoč let. Dokazano vemo, da pomaga zunanje in notranje, kot rečejo farmacevti, na koži, pa tudi ko ga uživamo. O tem je pisala že sv. Hildegarda, najbrž najbolj znana zdravnica 12. stoletja. Laneno olje je eno najbolj zdravilnih rastlinskih olj. V lekarništvu danes v zdravilne namene uporabljajo seme, olje in tropine, ki ostanejo po hladnem stiskanju olja. Laneno seme in olje uporabljajo kot odvajalo, vendar je potrebno ob semenu piti zraven veliko vode, sicer je učinek nasproten. Seme ima veliko fluora, zato ga priporočajo za utrjevanje zobne sklenine.

Laneno olje je pravcato zdravilo za žolčne kamne. Ciklolinopeptidi so namreč v pomoč pri razstrupljanju jeter. Ob akutnem napadu žolčnih kamnov pa priporočajo tudi vroče obkladke iz lanenega semena ali lanene gošče. Raziskave med indijskimi otroki so pokazale, da redno uživanje lanenega olja izboljša pozornost in odpravlja motnje zaradi hiperaktivnosti. Velja pa opozorilo: semen ne smemo uživati v prevelikih količinah; nosečnicam pa ga odsvetujejo, saj velike količine lahko sprožijo prezgodnji porod.

Lanena semena vsebujejo veliko topnih in netopnih vlaknin, kar pomaga uravnavati holesterol v krvi: zniža vrednost skupnega holesterola in LDL. Tudi medicina potrjuje, da lignani v olju delujejo podobno kot hormon estrogen, a manj intenzivno, in ščitijo pred rakom na dojkah, prostati in debelem črevesju. Za pljučne tegobe in prehlade so priporočali zmleta semena, ki so jih zmešali z medom in vodo. To so pili pri kašlju, pljučnem katarju in hripavosti.

Recept za zeleni smuti

V mešalniku sesekljamo in zmešamo različne vrste solat, banano in jabolko ter lanena semena in laneno olje, sirotko ali pinjenec in dodamo malo meda. Spijemo.

Marija Merljak,

prehranska strokovnjakinja


Najbolj brano