Ni dočakala desanta

Nemška protitankovska mina iz druge svetovne vojne ni dočakala zavezniškega desanta v Istro, zato pa je 73 let kasneje počila po “ukazu” naših pirotehnikov. V četrtek popoldne so jo razstrelili pri ankaranski Sv. Katarini.

Namesto da bi vrgla v zrak ameriški ali britanski oklepnik, nas 
nemška mina 73 let kasneje le 
spominja na našo zgodovino. Foto: Državna enota NUS
Namesto da bi vrgla v zrak ameriški ali britanski oklepnik, nas nemška mina 73 let kasneje le spominja na našo zgodovino. Foto: Državna enota NUS

ANKARAN > “To območje so v pričakovanju zavezniškega desanta v Istri tik pred koncem vojne Nemci minirali. Na obalo so postavili protitankovske mine. Po koncu vojne so območje sicer očistili, očitno pa se je ta pogreznila v mulj in so jo kdove kdaj z muljem vred izkopali in prepeljali 200 metrov više,” sklepa pirotehnik Uroš Frol, ki je v četrtek popoldne vodil uničenje nemške protioklepne mine pri Sv. Katarini pri Ankaranu.

Mino so opoldne odkrili delavci, ki med glavno cesto in potjo proti Sv. Katarini urejajo ploščad, na kateri naj bi uredili športne površine. Skopali so približno meter in pol globoko v nasip in naleteli na kovinski okrogel predmet. Delovodja je takoj ustavil dela, poklical regijski center in policijo ter umaknil delavce. Na pomoč so poklicali pirotehnike državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so že po fotografiji, ki so jim jo poslali policisti, prepoznali, za kakšno nevarno najdbo gre.

“Bila je protitankovska nemška mina, ležala pa je narobe obrnjena. Kar samo dokazuje, da je tam ni nihče postavil, ampak so jo od nekod pripeljali in stresli z materialom vred,” pravi Frol. Ker gre za mino s 5,4 kilograma eksploziva TNT in ker je bila v neposredni bližini kampa, so prosili policiste, da jo zavarujejo, območje pa izpraznijo.

Pirotehniki so mino prenesli približno sto metrov niže, zanjo izkopali luknjo, jo v njej obdali z eksplozivom, vse skupaj pa obložili z vrečami peska ter jo razstrelili. “Glede na količino eksploziva, smo odlično ublažili njen pok in učinek. Ne smemo pozabiti, da je bila mina namenjene uničenju gosenic ali celotnega oklepnega vozila. Temu primerna je bila tudi količine eksploziva v njej in njegova kakovost. Po 73 letih je bila še popolnoma funkcionalna in je eksplodirala s polno močjo,” je pojasnil Frol in za pomoč pri reševanju mine pohvalil policiste, občinske redarje, delavce komunale, pripadnike civilne zaščite in pristaniške kapitanije.


Najbolj brano