Kdor najde svoj ikigaj, bo baje dolgo živel

Japonska umetnost življenja ali umetnost mladostnega staranja je filozofija ikigaja. Kdor ga najde, bo baje dolgo živel.

Hector Garcia in 
Francesc Miralles:  $@  
Ikigaj - japonska 
umetnost 
življenja, 
prevedla 
 Nataša Müller, 
Mladinska knjiga,  
184 strani,
 cena  19,95 evra.
Hector Garcia in Francesc Miralles: $@ Ikigaj - japonska umetnost življenja, prevedla Nataša Müller, Mladinska knjiga, 184 strani, cena 19,95 evra.  

Japonci so že dolgo prepričani, da je eden ključnih elementov za dolgo in polno življenje ikigaj. Nekateri so ga že našli in se ga zavedajo, drugi ga še iščejo.

Imeti jasno določen ikigaj, pomeni čutiti veliko strast, čutiti zadovoljstvo, odkriti srečo in vdahniti smisel svojemu življenju. Namen knjige Ikigaj je bralcu pomagati pri iskanju njegovega ikigaja. Med drugim je to japonski koncept, ki bi ga lahko ohlapno prevedli v “srečo večne zaposlenosti”, in zdi se, da je prav ta pojem eden od razlogov za izjemno dolgoživost Japoncev, še posebej tistih z otoka Okinava. Tam je število stoletnikov na sto tisoč prebivalcev 24,55, kar je veliko več od svetovnega povprečja.

Ob preučevanju vzrokov, zakaj prebivalci tega otoka na jugu Japonske živijo dlje kot kjerkoli drugod na svetu, sta Hector Garcia in Francesc Miralles ugotovila, da je poleg prehrane, preprostega življenja na svežem zraku, zelenega čaja in subtropskega podnebja eden od ključnih elementov tudi ikigaj, ki vlada njihovemu življenju.

Bralcem ga bo uspelo najti in prepoznati, pravita, predvsem s pomočjo razkritih skrivnosti japonskih stoletnikov, ki sta jih avtorja na svoji poti po Japonski spoznala. Njihov način življenja razkrivata v knjigi. Avtorja ob tem še zagotavljata, da kdor ga najde, ima vse, kar potrebuje za dolgo in srečno življenje. Elementi japonske filozofije poskrbijo za zdravo telo, um in duha, ki so temelj za zdravo in dolgo življenje.

Medtem ko sta se pogovarjala z najstarejšimi prebivalci več vasi na Japonskem, sta se zavedla, da imajo še nekaj veliko pomembnejšega kot le zdrave kmetijske pridelke. Ključno je nenavadno veselje, ki kipi iz ljudi in jih vodi po dolgi in srečni življenjski poti.

Avtorja med drugim v knjigi razkrijeta filozofijo ikigaja, ki je obenem umetnost mladostnega staranja. Japonci so prepričani, da imajo vsi ljudje ikigaj - razlog bivanja. ac


Najbolj brano