Za odobren kredit zahtevali tudi do 45 odstotkov provizije

Po številnih preiskavah, povezanih s korupcijskimi kaznivimi dejanji v nekaterih bankah, je preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča za dva organizatorja pred dnevi odredil pripor, še trije pa se morajo javljati na policijski postaji. Ljubljanski kriminalisti so v začetku prejšnjega tedna opravili 20 hišnih preiskav v različnih krajih, tri tudi na območju koprske policijske uprave.

Ljubljanski kriminalisti so bili v začetku prejšnjega tedna tudi v 
prostorih NLB v Kopru.  Foto: Sijan Pretnar
Ljubljanski kriminalisti so bili v začetku prejšnjega tedna tudi v prostorih NLB v Kopru.  Foto: Sijan Pretnar

LJUBLJANA, KOPER > Ljubljanski kriminalisti so obsežno preiskavo zastavili po tem, ko so v začetku lanskega leta dobili prijavo občana, na sumljivo dogajanje pa so jih opozorili tudi iz ene od bank. V NLB so pred dnevi potrdili, da so zaznali nenavadno poslovanje in ga prijavili policiji. Prejšnji teden so ljubljanski kriminalisti opravili hišne preiskave tudi na treh lokacijah NLB. Z odredbo sodišča za hišno preiskavo so prišli tudi v prostore NLB banke v Kopru.

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so v začetku prejšnjega tedna od skupno 20 hišnih preiskav tri preiskave opravili na območju koprske policijske uprave. Kot smo izvedeli, naj bi poleg prostorov banke v Kopru preiskali stanovanje v enem od izolskih blokov, v katerem je živel eden od domnevno osumljenih bančnih referentov. Ljubljanski kriminalisti pa so bili tudi Gorenjskem. Da so jih obiskali kriminalisti, so poleg NLB potrdili tudi v Delavski hranilnici in Hranilnici Lon.

Urejali celo fiktivne zaposlitve

Osumljeni naj bi sicer oškodovali šest bank. Kriminalisti so ugotovili, da je ožji krog osumljencev za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, urejal posojila na različnih bankah. Prek referentov bank, zadolženih za področje kreditov, so prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita. Prirejali so dokumente in urejali celo fiktivne zaposlitve. “Zneski odobrenih kreditov so bili tudi prek 100.000 evrov. Za vsak odobren kredit so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki določenega odstotka kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 odstotkov,” so pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Dva organizatorja v priporu

Med preiskavo so dokaze zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Prav z njimi so ugotovili, da so osumljeni poleg NLB oškodovali še več bank. Zaradi utemeljenega suma 30 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril so za zdaj ovadili 33 osumljencev. Pet osumljenih so sredi prejšnjega tedna odpeljali na zaslišanje k ljubljanskemu preiskovalnemu sodniku, ki je za dva glavna organizatorja odredil pripor, trije pa se morajo javljati na policijski postaji.

Med hišnimi preiskavami so možje postave zasegli približno 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave ter ogromno dokumentacije. Osumljeni so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 evrov škode oziroma si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist.

Na ljubljanski policijski upravi dodajajo, da aktivnosti v okviru predkazenskega postopka, ki jih vodi tožilec specializiranega državnega tožilstva, še niso končali. Kriminalisti bodo preverjali še vrsto drugih okoliščin, povezanih z odobravanjem posojil.


Najbolj brano