Sunita Williams bo letos poletela v vesolje

Po zadnjem poletu raketoplana v vesolje leta 2011 je ameriška vesoljska agencija Nasa svoje astronavte pošiljala v vesolje z nekdanjega sovjetskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu kot potnike na ruskih raketah, letos pa bodo spet poleteli iz Cape Canaverala na Floridi in med njimi bo tudi Sunita Williams.

Sunita Williams je leta 2013 obiskala Slovenijo. Letos bo spet 
poletela v vesolje. Foto: Leo Caharija
Sunita Williams je leta 2013 obiskala Slovenijo. Letos bo spet poletela v vesolje. Foto: Leo Caharija

WASHINGTON > Po upokojitvi raketoplanov je Nasa razvijala druge projekte, astronavti pa so najemali ruske storitve. Nasa je za prihodnje polete ljudi v vesolje blizu Zemlje izbrala zasebna podjetja in Boeing ter SpaceX sta predvidena za prve izstrelitve astronavtov s Cape Canaverala po sedmih letih suše. Natančen urnik je še v pripravi.

Za nove misije lažja in sodobnejša oblačila

Poleg Sunite Williams so po poročanju Washington Posta izbrali še tri nekdanje vojaške pilote in veterane Nase. S 53 leti je najstarejši Eric Boe, sledi Williamsova, nato 51-letni Doug Hurley in najmlajši 47-letni Robert Behnken. Za nove misije so predvidena tudi nova sodobnejša in lažja vesoljska oblačila. Boeing ima sinje modra, SpaceX pa črno-bela.

Zasebna podjetja nameravajo v vesolje, kjer je bilo doslej skupaj približno 560 ljudi, peljati tudi turiste.

52-letna Američanka slovensko-indijskega rodu iz Clevelanda je podrla številne rekorde v vesolju, med drugim je tudi tekla bostonski maraton na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kamor je leta 2006 od doma za božič v paketu dobila tudi kranjsko klobaso Ažmanove mesarije iz Clevelanda.

Nasi se je nekdanja pilotka mornariških helikopterjev pridružila že leta 1998, kar pomeni dve leti pred ostalo trojico, ki je bila izbrana za prve obnovljene lete iz ZDA. V vesolje je poletela tako z raketoplanom kot tudi ruskim sojuzom, kar je bilo zanjo posebno doživetje.

V vesolje tudi turisti

“Veliko je vraževerja in tradicije,” je Williamsova povedala za Washington Post. Rusko vodene odprave iz Bajkonurja v Kazahstanu med drugim blagoslovi pravoslavni duhovnik, pred poletom spijejo šampanjec, nato pa se v spomin na prvega človeka v vesolju Jurija Gagarina polulajo na zadnjo desno gumo avtobusa, ki jih pelje na izstrelišče. “Naj povem le, da sem nekaj svojega urina le spravila na gumo. Držala sem se tradicije,” je povedala Williamsova.

Tradicije so tudi na Floridi, kot je na primer zabava na plaži pred izstrelitvijo. Število obiskovalcev je v Bajkonurju omejeno, na Floridi pa po besedah Williamsove astronavti čutijo podporo celotne države. Pridejo prijatelji in družinski člani v avtomobilih ali avtodomih in prikolicah ter izražajo podporo.

Zasebna podjetja nameravajo v vesolje, kjer je bilo doslej skupaj približno 560 ljudi, peljati tudi turiste. Williamsova pravi, da to povsem podpira. “Želim si, da bi imel vsakdo na planetu priložnost, da naredi vsaj en krog okoli Zemlje, da vidi, kako je to videti od tam,” je povedala za Washington Post.


Najbolj brano