Roglič pospešuje utrip na cestah

25. Dirka po Sloveniji se bo vsekakor zapisala v anale kot ena najuspešnejših. Ponujala je skoraj vse, kar lahko ponudi največji kolesarski dogodek pri nas. Piko na i je seveda pritisnil Primož Roglič.

Primož Roglič (na najvišji stopnički) je še drugič osvojil Dirko po 
Sloveniji, Matej Mohorič (desno) je bil  v skupnem seštevku tretji. Foto: STA
Primož Roglič (na najvišji stopnički) je še drugič osvojil Dirko po Sloveniji, Matej Mohorič (desno) je bil v skupnem seštevku tretji. Foto: STA

NOVA GORICA > Na petih etapah Dirke po Sloveniji je bilo ob trasi zaznati utrip, ki ga ustvarijo kolesarski navdušenci na največjih dirkah, enodnevnih klasikah ali slovitih etapnih preizkušnjah. Dirka po Sloveniji sodi v drugo jakostno kategorijo, a po udeležbi, ki je bila letos z nekaterimi imeni res prvovrstna. Posrečen termin in trasa sta privabila na slovenske ceste akterje, ki jih sicer vidimo, ko krojijo razplete na najodmevnejši dirki, kot je Tour de France. Bodisi v sprinterskih razpletih, vožnji na čas, gorskih vzponih ali junaških pobegih.

Dirka po Sloveniji je v petih dneh nudila za vsakogar nekaj, predvsem pa nepredvidljivost, s katero je postregla že uvodna etapa, ki je namesto ciljnega sprinta strnjene skupine prinesla pravi vrtiljak na ulicah Murske Sobote. Tudi padci so sestavni del kolesarstva, sreča pa je pospremila pogumnega ter presenetljivega in srečnega zmagovalca, Italijana Simoneja Consonnija, prvega nosilca zelene majice. Simbol najboljšega v skupnem seštevku je naposled pristal tam, kjer so se slovenski kolesarski privrženci nadejali. Za popolno sliko prireditve seveda poskrbi domač tekmovalni uspeh. Prav Primož Roglič, ki sicer izhaja iz skakalnega športa, je kolesarskemu gibanju v Sloveniji prinesel kar najbolj potrebuje: tekmovalnega asa, ki z napadalnim slogom dirkanja privablja množice, za povrh pa ga imajo rade tudi kamere.

Še državno prvenstvo

Kolesarsko dogajanje na slovenskih cestah bo imelo po Dirki po Sloveniji še tradicionalni podaljšek z državnim prvenstvom (DP) v cestni preizkušnji. V nedeljo ga bo gostila Mirna Peč na Dolenjskem, kjer večkrat spremljajo boj za majice državnih prvakov. Lansko zmago bo branil Luka Mezgec, ki je imel vidno vlogo tudi na Dirki po Sloveniji. Na DP pa gotovo ne bo Primoža Rogliča, ki se danes podaja v Alpe, kjer si bo podrobneje ogledal vzpone na bližajoči se dirki po Franciji. Tour se začne 7. julija.

Roglič je sicer prvi Slovenec, ki se je vpisal na seznam etapnih zmagovalcev dirke po Franciji, a v novejši zgodovini slovenskega kolesarstva že pred njim ni manjkalo tekmovalcev z vidnimi dosežki na dirkah najvišje kategorije. Jani Brajkovič in Tadej Valjavec sta se že uvrščala med prvo deseterico skupnega seštevka na Touru, Brajkovič je slavil na kriteriju Dauphine. Izredno lepo tekmovalno spričevalo ima tudi Simon Špilak, ki je kar dvakrat dobil eno najbolj prestižnih enotedenskih dirk po Švici. Pred osmimi leti je slavil tudi na dirki po Romandiji. Letos jo je osvojil Roglič, ki pa ima očitno tudi značajsko drugačne lastnosti kot našteti.

Sicer pa slovensko kolesarstvo ni le Roglič. Svojo vsestranskost je na domačih cestah potrdil tudi Matej Mohorič, velik potencial pa Tadej Pogačar. Vrhunskost v vožnji na čas je nakazal Idrijčan Jan Tratnik. Ne gre pa prezreti prispevka kolesarjev, ki imajo na dirkah specifične vloge kot pomočniki. Kolesarstvo je na papirju posamični šport, v bistvu pa ekipni, kar je bilo moč videti tudi na Dirki po Sloveniji. Televizijski prenos je dal dogodku poseben, tudi promocijski pečat. Kolesarska dirka je namreč ena najlepših turističnih razglednic.


Najbolj brano